Svensk normalstandard ska nu gälla på krogarna
Kommunstyrelsen fattade ett enhälligt beslut om de riktlinjer som skall gälla för att komma till rätta med stöket i Visby sommartid. Det är en styrka att samtliga partier har ställt sig bakom åtgärdsprogrammet, säger kommunstyrelsens ordförande Jan Lundgren (s).
Nu är det svensk normalstandard som gäller, säger Jan Lundgren som medger att man har tagit intryck av de synpunkter som har kommit från polisen och näringsidkarna.
Det blir således ingen tömning av uteserveringarna vid 23-tiden som somliga har befarat. Detta skulle enligt polisen bara skapa än större problem.
I stället ska normen vara att serveringstillstånd kan tillåtas fram till klockan 1.00. Knappast någon ges tillstånd till klockan 2.00.
I princip får restaurangerna behålla de serveringstider de har haft tidigare.
<span class=MR>Samma för båda</span>
Det görs ingen skillnad på om serveringen sker utomhus eller inomhus.
Fjolårets försök med alkoholservering fram till klockan 4.00 lever bara vidare som ett mycket dåligt experiment.
Jan Lundgren är mycket nöjd med det enhälliga beslutet och konstaterar:
Det fanns ingenting att bordlägga. Allting fanns på bordet. Därför gick det att fatta ett enhälligt beslut.
Vi vill inte se det vi såg förra sommaren en gång till, säger Jan Lundgren. Vi måste kyla ned förhållandena på något sätt. Jag tror att 10-punktsprogrammet kan vara en god hjälp på vägen.
<span class=MR>"Ingen mänsklig rättighet"</span>
Han framhåller för övrigt att det inte alls är någon mänsklig rättighet att få serveringstillstånd. Det kan man bara kvalificera sig för genom egna meriter.
Förhållandena inne på krogarna är egentligen inte något större problem, menar han. Det är ute i gatulivet som de oroande tendenserna finns.
Uteserveringarna är en del av gatulivet.
Men att införa olika tider för alkoholservering ute och inne är ingen bra lösning. Det skulle bara öka problemen på stan enligt polisens bedömning.
10-punktsprogrammet innebär för övrigt att alkoholtillsynen ska skärpas. För ändamålet ska det anställas ytterligare personal.
<span class=MR>Avarter stoppas</span>
Det finns inslag i branschen som inte kommer att tillåtas.
"Helrörsförsäljningen" skall stoppas. Den står i direkt strid med lagen. Under förra sommaren fanns det till och med ställen som krävde beställning av helrör av gästerna för att de över huvud taget skulle släppas fram till ett bord.
En annan företeelse som inte hör ihop med alkoholutskänkning är så kallade skumpartyn enligt förebilder från sydliga öar som Ibiza och Kos. Tillställningar där hela lokalen vid ett visst klockslag, när gästerna är lagom påtända, täcks av tvålskum med hjälp av någon slags kanon.
Under sådana förhållanden går det inte att utöva tillsyn och fenomenet strider således mot alkohollagens syften.
Det är närmast en moralisk fråga vad man vill hålla på med, säger Jan Lundgren.
<span class=MR>Ett ungdomsproblem</span>
Till stor del är stöket på stan ett ungdomsproblem långt ned i åldrarna. Ofta ungdomar som inte har åldern inne för att släppas in på näringsställena. De har just ingenstans att gå utan är hänvisade till parker, gator och torg.
Mest bekymmer vållar ungdomar som tar sig till Gotland för att slå runt och njuta av att vara hemifrån. Utom räckhåll för föräldrar och sociala myndigheter på hemorten.
<span class=MR>Fler parkvakter</span>
För att komma tillrätta med detta skall de sociala myndigheterna på Gotland nu upprätta kontakter med kommunerna och länsstyrelsen i Stockholms län. Allt i syfte att öka samarbetet kring ungdomsturismen.
10-punktsprogrammet säger även att parkvaktsfunktionen skall utredas avseende "inriktning, finansiering och upphandling".
Huvudinriktning ska vara att ha parkvakter som kompletterar polisens arbete. Men det kan mycket väl bli så att näringen förväntas bidra på något sätt. Till exempel genom att förverkliga så kallade stadsvärdar med förebild från andra håll i Europa.
<span class=MR>Lugnare i hamnen</span>
Ett särskilt avsnitt i åtgärdsprogrammet gäller förhållandena i Visby hamn. En miljö som inte längre lockar barnfamiljer och seriösa båtgäster.
Hamnbassängen präglas av festande, skrik och skrän.
Vi skall nu se över det som reglerar livet i hamnen, säger Jan Lundgren.
Planer finns också på att ordna busstransporter, inte bara från hamnen utan även från Östercentrum, för att på ett smidigt sätt få ut människorna i de områden där de vanligtvis hyr sina sommarbostäder.
Det blir nu en uppgift för varje nämnd att anpassa sina beslut till de direktiv som kommunstyrelsen har gett i åtgärdsprogrammet.
<span class=MR>"Ett bra försök"</span>
Den fysiska miljön, möbleringen och belysningen i Visby ska anpassas från ordnings-och trygghetssynpunkt. Arbetet har redan påbörjats i Almedalen och fortsätter kring Stora torget och i området närmast utanför Österport.
Sammantaget tror jag att 10-punktsprogrammet är ett bra försök från kommunens sida att få ordning på stan, säger Jan Lundgren avslutningsvis.
<span class=MR>Information till medier</span>
Han avslöjar att kommunen har för avsikt att sprida information om insatserna. Det ska ske genom att för ovanlighetens skulle sända pressmeddelanden till medier på fastlandet om vad som är på gång.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!