Sven Wollter berättar om Stavarskatten i teveprogram
På lördag sänds "Vikingaskatten på Gotland" i SVT 1.Det är premiären för serien Gåtfulla landskap där man lyfter fram speciella platser runt om i landet som har spännande och intressanta historier att berätta.Programmet skapas med hjälp av projektet Gotland Vikingaön där år 2005 är det stora målet. Med fokus på kunskap och upplevelse byggs det året upp kring fyra större evenemang som symboliserar ett vikingaår.En fyrstegsraket som är tänkt som ett rejält avstamp på en återkommande satsning på temat vikingar.
Sommaren 2001 bildades en arbetsgrupp i syfte att bygga upp och vidareutveckla temat "Gotland Vikingaön". I arbetsgruppen ingår i dagsläget representanter för näringslivet, föreningar, kommunen och statliga myndigheter.
Projektledare är Dan Carlsson, Centrum för Östersjöstudier vid Högskolan, och projektsamordnare Catharina Lübeck. Projektet delfinansieras av Mål 2 Öarna, Regionala utvecklingsfonden och Högskolan.
"Gotland Vikingaön" har varit medfinansiär till teveprogrammet "Vikingaskatten på Gotland" som sänds i SVT 1 lördagen 7 juni kl. 20.50. Det är det första av totalt sju program i serien "Gåtfulla landskap".
I programserien kommer Sven Wollter att berätta om sägner och märkliga historier från det svenska sommarlandskapet. För Gotlands del handlar det om fyndet av Stavarskatten i Burs. Det var pingsthelgen 1975 som en 15-årig Jonas Ström befann sig på skolresa i Burs och tillsammans med sina kamrater gjorde det sedermera så omtalade fyndet.
Programmet spelades in 9-10 maj i fjol, berättar Catharina Lübeck.
I de övriga programmen avhandlas platser och händelser som Dansen på Hårgaberget, Magi i Finnskogen och Det spökar på Ängsö.
<span class=MR>Vikingaön 2005</span>
Men det är således år 2005 som skall bli det stora vikingaåret på Gotland. Gotland Vikingaön 2005 byggs upp omkring fyra större evenemang som symboliserar ett vikingaår.
Det är ännu på planeringsstadiet. Man det är fastspikat att det blir fyra större evenemang som sprids över året och utanför Visby. Den röda tråden är att det skall symbolisera ett vikingaår med högtider och andra viktiga händelser och de kommer att äga rum under februari, våren, juni och hösten, berättar Catharina Lübeck.
Vidare skall året fyllas med seminarier, utställningar, vandringar, hantverk och andra aktiviteter på temat vikingar. De på ön som redan arbetar inom området som Vikingabyn och Stavgard kommer att satsa extra.
År 2005 är bara en början, flera av evenemangen förväntas bli återkommande och satsningar på temat vikingar kommer att fortsätta.
<span class=MR>Spillingsskatten ställs ut</span>
Ytterligare en höjdpunkt under året är invigningen av utställningen Spillingsskatten. Med sina 70 kg silver är det esset, världens största vikingatida skatt. Ett fynd som för övrigt gjordes av ovan nämnde Jonas Ström, denna gång med hjälp av metalldetektor.
Man arbetar ännu för fullt med konservering och allt som hör till. Det som var utställt på Historiska museet var enbart vissa delar, allt blir inte klart förrän till 2005.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!