Svartjobbsföretag flyttade åt polisen
Staten är en stor kund till de flyttfirmor som är inblandade i svartjobbshärvan.När sex av de misstänkta greps i februari för grova ekonomiska brott, höll deras manskap på att flytta åt rikspolisstyrelsen.Det gällde omflyttningar på huvudkontoret i kvarteret Kronoberg i Stockholm.
- Några av gubbarna är här fortfarande, säger han.
När de första männen gripits misstänkta för ekonomisk brottslighet, besökte ledningen för NFB polisen i Stockholm.
NFB har avtal att sköta en del av statens flyttar. En av NFB:s underleverantörers företrädare, den 55-årige gotlänningen, är misstänkt för att ha anlitat svart arbetskraft.
Svartjobbare ingen nyhet
Dessutom är en av NFB:s anställda anklagad för att ha hjälpt honom i hans brottsliga verksamhet genom att sköta kundkontakter, hantera arbetskraft och avlöna svart arbetskraft.
- NFB kom hit och försäkrade oss att den person som var inblandad, numera är avskild från sitt jobb, berättar Ulf Norlén.
Så NFB fick fortsatt förtroende att rumstera om hos polisen. Under januari till mars i år har NFB utfört arbeten där motsvarande 342 000 kronor.
Att NFB haft svartjobbare i sin verksamhet är egentligen ingen nyhet för varken polisen eller Arbetsmarknadsverket som ansvarar för upphandlingen av de statliga flyttlassen.
Jobben gick till Gotland
I september 2000 avslöjades att den underleverantör som flyttade åt NFB, inte riktigt höll sig inom lagens råmärken. Då var fyra flyttgubbar i full färd med att kånka kartonger åt åklagarmyndigheten mitt inne i Stockholms polishus.
En polis från utlänningsroteln fick syn på dem och anade oråd. Flyttkarlarna pratade utrikiska och bar ingen synlig legitimation Det var polacker utan arbetstillstånd.
NFB fick svårt att trassla sig ur härvan, men kunde hänvisa till att det var underleverantören som anlitat polackerna. Mitt i NFB:s smet satt då den 55-årige gotlänningen som på konsultbasis anlitats för att plocka fram arbetsvillig personal och fördela uppdragen till olika underleverantörer.
Många av jobben gick till hans eget företag, Janssons Express på Gotland.
Enligt NFB rör det sig om mer än hälften av Janssons verksamhet.
Fort och bra
Upphandlingsexperten Terje Carlsson på Ams vet också att NFB var inblandad i en historia med svart arbetskraft 1994-95. Den gången gjorde företaget avbön och blev kvar som statens flytthjälp.
Skatteverket är en annan statlig myndighet som anlitat NFB med Janssons Express som underleverantör.
- Men vid senaste flytten var Jansson Express inte med. Det kommer jag ihåg eftersom flera av arbetsledarna inte stod på så god fot med herrarna från Gotland och var belåtna med att det kom annat folk, berättar Katarina Lundborg, flyttansvarig på Skatteverket.
- Men de har flyttat åt oss, säger hon, och är i övrigt nöjd med deras insats. Gänget från Gotland är inga slashasar. De jobbar fort och bra.
Hon minns också att de fått dra öronen åt sig sedan det uppdagats att NFB leverantörer anlitat svartjobbare.
- Efter det har vi vidtagit åtgärder. De som jobbar åt oss ska vara namngivna, identifierade. De får legitimera sig och kollas varje gång de ska in i huset. På det sättet vet vi vilka som varit här, men det finns en gräns hur långt man kan gå i kontrollsystemet.
Uppdrag för 25 miljoner
NFB har under långa perioder haft första tjing på de statliga flyttuppdragen. Efter händelsen på polishuset blev NFB förbigångna av Rex AB i den nya upphandlingen, men som god tvåa fortsatte de att vara hantlangare i den statliga flyttkarusellen.
Under den tid som åtalet mot de sju misstänkta omfattar, 1 juli 2003 till 31 december 2004 har NFB fått 150 uppdrag som inbringat cirka 25 miljoner kronor.
De har flyttat åt försvarsmakten, kriminalvårdsstyrelsen, migrationsverket, polisen, riksdagsförvaltningen, riksåklagaren, skatteverket, tullverket och många andra statliga myndigheter.
Försök till gardering
Ams som fått uppdraget att upphandla tjänsten, har försökt gardera sig mot svart arbetskraft och fiffel.
- Det är svårt att kolla vilka underleverentörer som företagen anlitar, säger Terje Carlsson på Ams. Kontrollen består i att bolagen intygar att de har f-skatt och betalat sina skatter.
- Tidigare ställde vi krav på att alla ska vara kollektivanslutna, men det tillåter inte eu-avtalen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!