Svårt få tag i veterinär på jourtid

Landets veterinärväsen fungerar generellt sett väl däremot beskrivs läget på Gotland som extremt.

Gotland2008-03-25 15:00

Idag presenterade Jordbruksverket slutsatsen av de rapporter som landets länsveterinärer lämnat in för 2007. Jordbruksverket rekommenderar att Länsstyrelserna ska genomföra kontroller av länets veterinärer vart tredje år. Det gäller samtliga praktiserande veterinärer i landet, från små privatpraktiserande veterinärer till distriktveternärstationer och djursjukhus.
För Gotlands del beskrivs läget som extremt eftersom frågan om länsveterinär fortfarande inte är löst. Idag delar Stockholms länstyrelse länsveterinär med Gotland, ett läge som beskrivs som provisoriskt.
Vilka konsekvenser får det för Gotlands del visar rapporterna?
-Det innebär att det långsiktiga och förebyggande är nedprioriterat, uppger Zsofia Gerstner vid Jordbruksverket, som är den som sammanställt rapporterna.


De orter som inte genomfört veterinärtillsyn under de senaste fyra åren är de småländska länen Kronobergs län, Kalmars län och Jönköpings län. Senaste det skedde en veterinärtillsyn på Gotland var 2004, det vill säga för snart fyra år sedan.
Om bristen på länsveterinär och att det är snart fyra år sedan den vetrinära verksamheten kontrollerades på ön innebär något för den enskilde djurägare är svårt att säga.
-Det vet man inte, det är svårt att göra en allmän bedömning, säger Zsofia Gerstner. Det man kan se är, till exempel, om någon veterinär på Gotland blivit anmäld till Veterinära ansvarsnämnden vilket jag kan se i rapporterna att ingen har. Däremot är det vissa brister som bara kan upptäckas vid kontroll på plats.

Det allmänna omdömet för Gotlands del är enligt rapporten att jourverksamheten försämrats under året. Det är svårt att få tag på veterinär på jourtid. Det provisoriska samarbetsavtalet med Stockholms län angående länsveterinär är inget annat än provisoriskt. Idag arbetar länsveterinären, enligt det provisoriska samarbetsavtalet 50 procent på Gotland och 50 procent i Stockholm. Det innebär att det är de akuta frågorna som prioriteras och inte det långsiktiga och förebyggandet arbetet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om