Svårt att få psykologhjälp
Sök hjälp i god tid innan det går för långt.Det är rådet alla experter ger i artiklar och reportage om psykisk ohälsa.Men när det gäller finns inte mycket hjälp att få om man inte är akut sjuk eller självmordsbenägen.
Foto: Fotograf saknas!
Ungefär varannan kvinna och var femte man drabbas nån gång i livet av depression.
1 500 människor dör varje år i Sverige av självmord. Det är tre gånger så många som de som dör i trafiken.
En ganska stor del av primärvårdens resurser går åt till att behandla kroppsliga symptom som egentligen kan härledas till psykisk ohälsa.
Det här är något som "alla vet".
Men få eller ingen agerar.
Konkurrenter
En som försökt lyfta den här frågan lokalt på Gotland är psykolog Mats Byström som i höstas publicerade en debattartikel i Gotlands Tidningar. Byström pekade på att psykisk ohälsa kan avhjälpas och förebyggas och därmed avlasta primärvården, men att det finns olika hinder för detta.
Bland annat är det svårt för psykologer anställda inom Gotlands kommun att driva privat mottagning eftersom man ju då, på sätt och vis, konkurrerar med sin arbetsgivare. Oavsett om det skulle hjälpa många gotlänningar som annars inte skulle få någon hjälp alls.
Kunskap finns
Men är den här problematiken något man pratar om till vardags i verksamheten? Att mycket av primärvårdens insatser gäller psykisk ohälsa och att man borde agera utifrån det istället?
- Nej, svarar Mats Byström kort och koncist.
Han framhåller att kunskapen finns och att man har tagit ett steg i rätt riktning genom att anställa tre psykologer inom primärvården på Gotland.
Etiskt dilemma
Men om man på nationell nivå jämför med hur många privatpraktiserande sjukgymnaster, tandläkare, logopeder och andra vårdgivare det finns som kan jobba hel- eller deltid med sina mottagningar, tack vare högkostnadsskydd och andra avtal, så blir bilden ganska tydlig.
En vanlig människa som lider av depression och som skulle bli hjälpt av kanske tio behandlingar, har inte råd att betala 1 000 kronor i timmen för en behandling. Särskilt inte med tanke på att depressioner och trasslig ekonomi ofta hänger samman.
En genomsnittlig behandling för depression kostar 12 000 kronor, inklusive moms.
Att behandla en person för återkommande kroppsliga diffusa symptom som kräver dyra undersökningar och analyser kostar mångdubbelt mera.
- Det är ett etiskt dilemma för mig när det ringer någon som vill ha min hjälp och som tar för givet att det ingår i högkostnadsskyddet. Att tvingas säga nej när man vet att man kan hjälpa är svårt.
Mats Byström tycker att kommuner och landsting borde skriva vårdavtal med fler psykologer. På Gotland finns få om ens någon privatpraktiserande psykolog med kommunalt vårdavtal.
- Psykologer exkluderas i upphandlingar om vårdavtal med kommuner och landsting, beroende på missuppfattningen att en psykolog inte kan erbjuda psykoterapi. Det är en kunskapsbrist hos makthavarna helt enkelt.
Inga långa köer
Det finns en klar avgränsning när man ser på vilken hjälp man kan få om man är deprimerad. Lider man av svår depression och ångest så finns det bra hjälp att få och på Gotland finns inga långa köer till psykiatriska kliniken.
Lider man däremot av lindrigare depression, där man fungerar men lever begränsat, där all energi går åt till att klara tillvaron, då är det svårare. Får man inte hjälp med behandling finns risken att depressionen utvecklas till en djup depression med allt svårare att klara sig.
Kroppsliga symptom
- Obehandlad depression är dödlig, konstaterar Mats Byström och menar att det slutar i antingen självmord eller kroppsliga åkommor som förkortar livet.
- Samhällets kostnader för obehandlade depressioner är enorma i form av sjukskrivningskostnader, läkemedel, produktionsbortfall och sjukvårdsinsatser. För att inte tala om kostnaderna i mänskligt lidande. Man vet att ungefär var tredje besök på akuten saknar somatisk grund, det vill säga att man inte lider av någon kroppslig åkomma men har kroppsliga symptom.
Vad behöver göras enligt dig?
- Vi behöver börja använda sunt förnuft, lite vilja och mod, få politikerna att tänka lite djärvt, samordna alla resurser för att hjälpa dem som behöver hjälp. Politiker måste börja ta till sig begreppet psykisk hälsovård och agera utifrån det, om inte annat för att kostnadseffektivisera sjukvården.
Depression är en folksjukdom som enligt Världshälsoorganisationen, WHO, är den fjärde vanligaste orsaken till allvarlig ohälsa.
Lindrig egentlig depression: man kan trots svårigheter fortfarande utföra vardagssysslor, som att arbeta.
Måttlig egentlig depression: man kan inte sköta vardagslivet.
Svår egentlig depression: symptomen kan vara så svåra att man inte ens bryr sig om grundläggande behov som att äta och dricka. Starka självmordstankar är då vanliga.
Källa: SBU, Statens beredning för medicinsk utvärdering.
Lindrig egentlig depression: man kan trots svårigheter fortfarande utföra vardagssysslor, som att arbeta.
Måttlig egentlig depression: man kan inte sköta vardagslivet.
Svår egentlig depression: symptomen kan vara så svåra att man inte ens bryr sig om grundläggande behov som att äta och dricka. Starka självmordstankar är då vanliga.
Källa: SBU, Statens beredning för medicinsk utvärdering.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!