Svåra tider väntar för pollenallergikerna

Den varma våren innebär svullna och rinnande ögon för alla pollenallergiker. ”Våren var sen i år, risken är att allt kommer på en gång” säger Sven Montelius, smittskyddsläkare.

Smittskyddsläkaren Sven Montelius får på allergimottagningen på Visby lasarett kontakt med de individer som har allra svårast besvär med pollen. Bladen på just                            denna ek ställer dock inte till några större bekymmer.

Smittskyddsläkaren Sven Montelius får på allergimottagningen på Visby lasarett kontakt med de individer som har allra svårast besvär med pollen. Bladen på just denna ek ställer dock inte till några större bekymmer.

Foto: Magnus Ihreskog

GOTLAND2018-04-25 13:15

Våren är pollenallergikernas värsta tid. Allra värst är det när den kommer hastigt, då blir det som en urladdning i naturen och luften blir mättad av pollen.

Björk är det trädslag som flest allergiker har ont av i och med att dess växtlighet är så utbredd. Men det behöver inte vara någon närliggande dunge som ställer till det.

­– Det pollen som blåser in söderifrån eller från Baltikum är lika besvärande, säger Sven Montelius.

Allergiska besvär blir allt vanligare i Sverige i stort, det är en trend som hållit i sig sedan 1970-talet och därefter har allergikernas antal tredubblats.

I dag har omkring var femte individ återkommande allergiska besvär, för de allra flesta är det just pollen som ställer till problem.

Björkpollen är alltså det som flest reagerar mot, dessa drabbas även inte sällan av korsallergi. Det vill säga reaktioner på liknande allergiämnen från en liknande källa, som diverse frukter och nötter.

Just nu noteras måttligt till höga halter av björkpollen över Gotland på sajten pollenrapporten.se, vilken sorterar under Naturhistoriska riksmuseet. Björk får där fyra på en sjugradig skala.

För alm noteras låga till måttliga halter, medan sälg, al och hassel får en etta av sju, motsvarande låga halter.

Genom att följa dessa prognoser kan allergikerna själva försöka förebygga reaktioner och dosera sin medicin.

Birgitta Klintbomi Boge har haft diverse allergiproblem sedan födseln, pollenallergin utvecklades i tonåren och har hållit henne i ett järngrepp sedan dess.

För henne gör det kanske inte direkt ont, men det både svider och kliar när knopparna brister, allra mest när våren inte tvekar utan kommer i en explosion i naturen:

­– Ögonen tåras och blir röda, en del nysningar också men ögonen är värst, säger hon.

För att försöka förbygga börjar hon redan i mars att äta allergitabletter, blir det allt för galet använder hon även ögondroppar.

Medicinen är det enda knep hon har för att komma undan.

­– Helst ska man hålla sig inne, men det vill man ju inte heller så här års.

Den tvätt som tvättas måste torkas inomhus annars drar den åt sig pollen, att klippa gräset kan också vara vanskligt.

– Den finaste tiden är också den svåraste. Tyvärr har både barn och barnbarn också drabbats av allergi, säger hon.

För de människor som utvecklat pollenallergi innebär det alltså otvivelaktigt en livsstilsförändring. Mediciner kan hjälpa, men även dessa kan ha biverkningar som exempelvis trötthet.

Sven Montelius får, i egenskap av smittskyddsläkare, kontakt med de allra värst utsatta som remitteras till lasarettets allergimottagning:

­– Ibland går det att medicinera och i vissa fall används förebyggande vaccin. Men helt klart är att många är så utsatta att de under denna tid på året fungerar sämre än annars.

Birgitta Hjerthén är receptarie och säger att försäljning av allergiläkemedel på apoteket ökat de senaste veckorna, både på recept och i egenvård.

­– Allergisk rinit, som nästäppa och klåda i näsa och ögon, är vanligt, säger hon.

För olika åkommor finns ett brett utbud av receptfria läkemedel, såväl tabletter som sprej och droppar.

­– Våra rekommendationer baseras på internationella riktlinjer. Anser vi att besvären inte lämpar sig för egenvård hänvisar vi till sjukvården, säger Birgitta Hjerthén.

tips i vardagen

Saker att tänka på för alla med besvär av pollenallergi.

Vädra sovrummet på natten eller tidigt på morgonen då pollenhalterna är låga.

Häng inte ut kläder eller sängkläder på vädring eller tork utomhus.

Motionera utomhus på morgonen medan daggen fortfarande binder pollen eller undvik helt att motionera utomhus.

Undvik att vara på en nyklippt gräsmatta eller klipp gräset när det är daggvått.

Skölj bort pollen ur håret innan du går och lägger dig.

Ta inte in växter med pollen inomhus.

Undvik kontakt med husdjur som varit ute och fått pollen i pälsen.

Ha fönstren stängda under dagen.

Byt kläder när du har varit utomhus.

Följ pollenprognoserna för att vara förberedd på höga pollenhalter i luften.

Källa: 1177.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om