En ensam svan på isen får många att vilja hjälpa till. Linus Olsson är viltvårdare hos Jägareförbundet Gotland och berättar att de allra flesta sådana samtal handlar om helt friska svanar, som faktiskt bara vilar sig.
– De ligger på isen för att spara kraft, och isen är en perfekt plats för dem, säger han och berättar att en frusen vattenyta ger svanen både den startplats de behöver för att kunna lyfta igen, men också fri sikt för att hinna se en räv eller annat rovdjur närma sig.
Det senaste larmet kom från myren längs stora vägen, söder om Tingstäde, i fredags.
– De hade ringt om en svan som hade legat still i ett par dagar, och jag hade ändå den vägen förbi, säger Linus Olsson och berättar hur han plumsande i gummistövlar närmade sig svanen, i det fallet en sångsvan.
Men när han kom ungefär 30 meter ifrån svanen lyfte den, och landade på isen en bit längre bort.
– Jag hörde att den var tillbaka på ungefär samma ställe sedan, säger han.
Allmänhetens vilja att hjälpa till kan därmed få motsatt effekt, och faktiskt kosta svanarna onödig energi.
– En svan som ligger på isen bildar som en luftkudde under sig. Deras ben håller 43,5 grad och när man kommer på en sån svan som reser sig och går kan man se som en oval blöt pöl där den legat, säger Linus Olsson.
Han menar att det bara är i yttersta undantagsfall som en svan verkligen behöver hjälp, och då oftast sedan den fastnat i fiskelina eller något annat.
– Det ser man på allmäntillståndet, att den hänger med huvudet mot isen. En svan som har huvudet rakt upp, eller nedstoppat bakom sig, den är det inget fel på, säger han.
Råden till allmänheten är att låta svanar på isen vara ifred.
– Låt dem vara, om man inte ser att allmäntillståndet är dåligt, säger Linus Olsson.
Han menar att man genom att ta sikte på en bit vass, en sten eller något annat kan komma tillbaka dagen därpå, och då faktiskt se att svanen är kvar i området – men har flyttat på sig.
Att börja mata svanar i början på vintern är inte heller det en bra idé, menar Linus Olsson.
– Svanar flyttar inte för att det är dåligt väder utan för att det är dåligt med mat. Börjar man mata dem och sedan slutar kan det göra att de inte orkar flytta, säger han.
Att ge sig ut på tunna isar i tron att man ska rädda en svan är dessutom mycket farligt.
– Man kan få sätta sitt eget liv till, säger han.