Ett landsbygdsutskott och en landsbygdshövding var några av förslagen när Landsbygdsupproret höll möte i söndags. Men de politiker som GA talat med ser inget behov av vare sig utskott eller hövding.
Bra insyn
- Vi har bra insyn i landsbygdsfrågorna. Att vi sedan inte alltid fattar beslut som är till fördel för landsbygden är en annan sak, säger Åke Svensson.
Ser du något behov av ett landsbygdsutskott?
- Jag är inte helt övertygad om att ett utskott behövs, men vi kanske borde titta närmare på det, säger Åke Svensson.
Tydligare formuleringar
Målen för landsbygden finns inskrivna i Vision 2025. Men de är inte alltid så klart formulerade, till exempel vad de utpekade serviceorterna ska erbjuda.
- Där måste vi bli tydligare. Vi håller på att se över vilken service de ska ha, säger Åke Svensson.
Även Lars Thomsson (C) tycker att landsbygden är bra representerat i de beslutande församlingarna. Men han tycker ändå att det behövs mer fokus på landsbygdsfrågorna.
- Landsbygden dör sotdöden, men det sker i så små steg att vi inte märker det. Vi måste ha större uppmärksamhet på de här frågorna, säger han och tillägger:
- Jag håller med dem som var kritiska mot att skolfrågan togs upp utan att man såg till helheten för landsbygden.
Ett råd etablerat
För att skapa ett forum för handikappfrågor har Region Gotland inrättat ett handikappråd. I det finns ett 30-tal organisationer representerade. Ordförande är Stefaan de Maecker (MP).
Skulle ett landsbygdsutskott kunna utformas på samma sätt?
- Det är viktigt att diskutera hur vi kan skapa bra livsvillkor på landsbygden. Men vi ska inte börja med att byråkratisera en kraft i samhället som behöver leda till praktisk verkstad, tycker Stefaan de Maecker.
Han påpekar att Region Gotland har en bra dialog med lokala organisationer, som till exempel Utveckling norra Gotland (Ung).
- Ofta handlar det om frågor som bara rör en del av landsbygden. Ska det gälla hela ön måste man hitta frågor med en gemensam nämnare som berör alla från Fårö till Burgsvik, säger Stefaan de Maecker.