SuperMarit i Visby banar vägen mot spelbranschen

Allt fler unga tjejer spelar dataspel, men på spelutbildningarna dominerar de manliga studenterna. Bara fem av 90 spel-studenter på högskolan i Visby är tjejer.
Här kommer SuperMarit in i bilden.
I helgen hade de sitt Lucia-event.

Gotland2005-12-12 06:00
När fler och fler unga tjejer tycker att det är kul med dataspel, då blir de också en kommersiellt intressant grupp. Men på spelmarknaden finns det inte så mycket "tjejspel" i dag. Alexandra Olofsson, som jobbar som praktikant i projektet SuperMarit och som själv har konstruerat tre egna spel brukar få rekommendationen att spela The Sims när hon tittar på nya spel i butikerna.
The Sims är ett stort tjejspel. 52 procent av de som spelar Sims är tjejer. Visst är det kul, det håller Alexandra med om, men hon vill ha mer. Gärna strategispel. Alexandra spelar gärna typiska grabb-spel och hon gillar spel med en historisk handling som men hon efterlyser mer variation i utbudet:
- Det behövs fler kvinnor inom spelutvecklingen. Jag tror att om det fanns fler tjejer som deltog i utvecklingen så skulle också fler tjejer vilja spela strategispel.
I projektet SuperMarit som drivs av Gender institut Gotland jobbar man för att bana väg för de tjejer som vill in på spelmarknaden. I helgen anordnade SuperMarit ett Lucia-event för kvinnliga spel-studenter från högskolor runt om i landet.
- De kan vara väldigt ensamma på sina utbildningar, säger Lisa Lindell som jobbar med SuperMarit.
Att utveckla "tjejiga" idéer i en manlig miljö är ett problem. Att ta sig ut med sitt spel på marknaden är en annan. Tjejerna har många gånger lite svårt att marknadsföra sig själva, menar Lisa Lindell.
På Luciaeventet hade man därför bjudit in flera företrädare från svenska spelföretag som berättade om hur de rekryterar och hur man startar eget företag i den här branschen.
Men hur gör man för att öka andelen studenter på spel-utbildningarna? Mikkel Müller, som är programansvarig för spelutbildningen vid Högskolan på Gotland, vet att motståndet är hårt.
- Trots att det finns större chanser att få jobb som spelutvecklare än att få jobb efter en arkeologi-utbildning så ses spelutveckling inte som något riktigt yrke. Det går framåt, men det går trögt. På biblioteket finns står vår kurslitteratur fortfarande under beteckningen "spel och annat tidsfördriv". Jag tror att kvinnor, mer än män, tar intryck av det här att det inte är något "riktigt jobb". Men, vi har några kvinnliga studenter på vår utbildning i alla fall och de fungerar som isbrytare.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om