I början av juli hittades ett medeltida fartyg norr om Karlsöarna. Bara någon vecka senare upptäcktes en medeltida kogg från 1300-talet mellan Öland och Gotland. Nu har Ocean Recycling, företaget som gjort fynden, hittat ännu ett vrak utanför Böda på Ölands östkust.
- Vi gör egentligen bottenundersökningar av Östersjön och vraken är mer en bonus. Vi har letat efter Mars i väldigt många år och har i sommar kunnat söka väldigt systematiskt med bra tekniska resurser, säger Richard Lundgren.
"Relativt välbehållet"
Alla tre vraken hittades ganska nära varandra i tiden i början av sommaren. Ocean Recycling har sin hemmahamn i Visby och ser fram emot att undersöka vraken närmare framöver.
På 75 meters djup utanför Böda ligger alltså vad som sannolikt är det mytiska svenska krigskeppet Mars. Göran Ankarlilja, gotländsk marinarkeolog, säger att fyndet är mycket intressant.
- Det är sannolikt rätt fartyg baserat på de bilder jag fått se och det ska bli jätteintressant att se vad undersökningarna kommer fram till. Trots att fartyget exploderade och brann verkar det relativt sammanhållet så potentialen för att hitta fynd är stor, säger han.
Om fartyget går att bärga så ligger det långt fram i tiden, det är nämligen ett jätteprojekt att konservera allt som tas upp.
Fartyget var ett av sin tids största skepp med 107 kanoner och hade en besättning på 800 man. Hon var större än skeppet Vasa och hade också fler kanoner. Historien om skeppets förlisning är legendarisk inom svensk sjöhistoria och sökandet efter Mars har pågått i decennier.
"Efterlängtat"
Amiralen Jakob Bagge ledde den svenska flottan i slaget mot den dansk-lybska flottan vid Ölands norra udde som pågick i två dagar 1564. Till slut blev fartyget omringat och började brinna och exploderade innan det sjönk.
Länsstyrelsen i Kalmar län har försett vrakplatsen med dyk-, fiske- och ankringsförbud. Ett forskningsprojekt ska nu startas för att ta reda på mer om vraket.
- Det här är ett skeppsvrak vi väntat länge på. Om det är Mars har vi fått ett efterlängtat jämförelseobjekt med Vasa och det engelska Mary Rose. Skeppsvraket kommer att bli viktigt för forskningen framöver, säger Andreas Olsson, chef på arkeologienheten vid Sjöhistoriska museet i ett pressmeddelande.