Sunneborns mål: Minska antalet självmord i Sverige

Mattias Sunneborn är ambassadör för organisation Suicide Zero och berättar öppenhjärtigt om sin pappas självmord. "Det är en sorts terapi att få hjälpa andra".

Foto: PER LARSSON / TT

Gotland2015-01-23 08:49

Mattias Sunneborn började i april 2014 engagera sig i Suicide Zero som arbetar med att försöka minska självmorden i Sverige. Sunneborn själv blev av med sin pappa alldeles för tidigt. När han var 15 år valde hans pappa att ta sitt liv.

Det var efter Mattias Sunneborns medverkan i tv-programmet "Mästarnas Mästare", där berättade han om livet efter sin pappas självmord, som organisationen hörde av sig.

– Jag funderade länge på hur jag kunde bidra. Då kom vi fram till att starta "Idrottare förebygger självmord". Det är ett otroligt stort arbete. Det tar mycket mer tid än vad jag tänkt från början. Men nu har man kopplat på tävlingsmomentet och vårt uttalade mål är att vi få ned självmordstalen i Sverige, säger Mattias Sunneborn.

Han säger att det varit lärorikt att under snart ett års tid få så mycket kunskap om psykisk ohälsa.

– Det var ett uppvaknande på så sätt att det engagerar så många människor. Tidigare har det varit en myt att man inte ska prata om det i nyheter för att det kan skapa fler självmord. Men det är exakt tvärtom. För mig är det är en sorts terapi att få hjälpa andra, säger Mattias Sunneborn som länge inte ville prata om sin pappas självmord.

2013 var det 1606 människor som valde att avsluta livet i förtid, av dessa var 1107 män och 499 kvinnor.

– Till varje person som tagit självmord finns det i snitt 100 personer som berörs. När människor som fått hjälp inom psykiatrin släpps hem måste det finnas en uppföljning för dem, det är lätt att det bara slutar. Och de anhöriga måste få hjälp om de önskar det, säger Mattias Sunneborn.

Sedan en tid tillbaka har organisation Suicide Zero en ny generalsekreterare i Alfred Skogberg. Under våren kommer han tillsammans med bland andra Mattias Sunneborn resa runt i Sverige för att träffa representanter för kommuner och regioner.

– Jag ska med vid flera tillfällen och definitivt till Gotland också. Jag har lärt mig väldigt mycket och tyvärr fått reda på att Gotland ligger högt upp i statistiken, säger Mattias Sunneborn.

Han säger att det är viktigt att det blir en större acceptans kring psykisk ohälsa i samhället.

– Många människor tror att alla mår så bra. Men det är lika naturligt att må dåligt som att må bra. Det går upp och ner varje dag. Det är helt okej att må dåligt, men det viktiga är att vi pratar om det, säger han.

Klicka här för att läsa hans starka debattartikel!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om