Suggor åker fram och tillbaka
Då och då åker 46 grissuggor från Havor suggring i Havdhem till satellitgården Nygårds i Etelhem.Efter tolv veckor åker de tillbaka till Havor och kvar vid Nygårds finns deras smågriskullar.
De får Swedish Meats pris för framstående satellitbesättning inom suggringsverksamheten.
När Ingemar tog över föräldragården i början av 1970-talet lades produktionen om och blev huvudsakligen grisar. Först köptes 35 suggor och efter några år utökades de till 50.
I mitten av 1990-talet skulle gårdens svinstall byggas ut och då blev det den så kallade Västgötamodellen med storboxar där suggorna placerades ut med sina smågrisar.
??Men det fungerade inte bra, säger Ingemar. Så när vi fick erbjudandet om att hyra suggor från Havor så blev det så.
Förutom Nygårds finns satellitanläggningar till Havor hos Sören Sandqvist, Linde, och Jan Nilsson, När.
Sju veckor före grisning kommer 46 suggor till Nygårds och installeras där. Sen bor de där i tolv veckor sammanlagt. Efter de sju veckorna föder de sina smågrisar och har dem hos sig i fem veckor då de stängs av.
Så är det dags för resa igen. Suggorna åker tillbaka till Havor för att betäckas, svinstallet vid Nygårds tvättas rent och kan sen ta emot en ny grupp suggor från Havor.
Extra tillskott
Det finns flera grupper med olika tidsintervaller samtidigt vid Nygårds. Smågrisarna är kvar där till de väger cirka 28 kilo. Sen levereras de till Niklas och Håkan Hermansson, Havor, till Olof Ahlby i Viklau och en del smågrisar säljs på annat håll.
??Det blir lite olika smågrupper av smågrisar i den stora gruppen, säger Britta. En elitgrupp som går iväg, sen en del som måste få lite extra tillskott och som ställs i våra gamla kalvboxar och så de som inte riktigt hunnit med och som växer lite långsammare. De säljer vi sen som slaktsvin.
Under ett år hinner en sugga med 2,3 kullar. Med den tidsintervall som Nygårds har så kommer alltid samma suggor tillbaka till gården efter att ha varit tillbaka vid Havor.
??Suggorna är alltid pigga när de kommer hit, säger Ingemar. De är vana att forslas och de känner igen sig när de kommer hit.
Nygårds har hittills i år producerat drygt 3?000 smågrisar.
Datorutfodring
Stallen tvättas noggrant när en grupp suggor åker iväg och det skall beredas plats för ny grupp och likadant är det i smågrisstallen. Ännu sker tvätten manuellt, men satellitgårdarna har slagit sig ihop och köpt en tvättrobot som sen kommer att göra 80 procent av rengöringen.
??Det är besvärligt att tvätta manuellt, säger Ingemar. Mycket vatten blandat med ammoniak och annat gör att det är jobbigt bland annat för ögonen.
Petterssons har datorutfodring sen en tid tillbaka. Tidigare måste mängder av foder lyftas ut till grisarna för hand. Numera ser datorn till att varje gris får vad den skall ha och Ingemar och Britta kan lägga ner mer tid på omsorg om djuren.
På de senaste sex grisningsomgångarna har Nygårds följande goda resultat nämligen 11,9 levande födda smågrisar, 10,5 avvanda grisar per kull och 11,8 procent dödlighet mellan födsel och avvänjning.
Swedish Meats betonar makarna Petterssons stora engagemang och intresse för smågrisproduktion och att det bidrar till det goda resultatet. En nybyggd trevlig grisningsavdelning gör också sitt till liksom ett väl fungerande suggringsnav som hyr ut suggorna.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!