Sudrets grönfläckiga paddor på tv i kväll

Det brukar vara stort pådrag i på Sudret när det är dags för den årliga utsättningen av tusentals små grönfläckiga paddor.
I år skedde utsättningen lite mer i skymundan. Tv-programmet "Mitt i naturen" var de enda som fick vara med. Men i kväll kan skådespelet avnjutas framför tv:n.

Gotland2006-10-18 06:00
I början av september var det dags för höstens utsättning av grönfläckiga paddor på Gotland. Den här gången fick tv-programmet "Mitt i naturen" ensamrätt till evenemanget, trots att det brukar följas av hundratals skolbarn och andra intresserade.
Lena Almqvist på länsstyrelsen har förstått att många känt sig "snuvade på konfekten", men hon lovar att man nästa år ska komma igen och göra padd-utsättningen till en öppen tillställning där alla intresserade får vara med.
Tv-tittarna kommer i kväll att få se på när 1 500 paddor släpps ut i naturen. Dessvärre verkar det inte ha gått så bra för de paddor som fötts upp och släppts ut tidigare år. Det har gjorts mycket få observationer av överlevande paddor.
Micael Söderman, som gått på högskolans biologiprogram, har i sitt examensarbete studerat överlevnaden hos ägg och larver som lagts i strandnära och saltpåverkade lekvatten. Med ny kunskap om paddornas överlevnad hoppas padd-utsättarna på länsstyrelsen att man ska kunna placera nya grävda lekvatten på de platser där paddorna har de allra största chanserna att överleva.
Det är inte bara den grönfläckiga paddan som är hotad. Många andra grodor, paddor och salamandrar är också på väg att dö ut. De kallas med ett gemensamt namn amfibier, och man tror att mer än hälften av de drygt 6 000 amfibiearter som finns i världen är allvarligt hotade.
- Vi står inför ett möjligt utdöende av en hel djurgrupp och något sådant har aldrig under människans tid på jorden varit känt, förklarar Claes Andrén på Nordens Ark, som föder upp alla de tusentals paddor som sedan sätts ut på Gotland, Skåne, Öland och Blekinge.
Ett av de allra allvarligaste hoten mot amfibierna är en svampsjukdom som sprider sig som en löpeld över hela jorden och som slår ut nästan alla groddjur. Svampen angriper grodornas hud, så att de kvävs. Sjukdomen finns i Europa, men ingen vet hur läget är i Sverige.
I kvällens "Mitt i naturen" kommer man att berätta om flera artbevarandeprojekt, men det genomgående temat i programmet är arbetet med att bevara den grönfläckiga paddan och utsättningarna på Gotland.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om