"Styrkan med utbildningen är att eleverna går till jobb"

Den gotländska sjöfartsutbildningen är räddad, genom ett samarbete mellan gymnasieskolan och Rederi AB Gotland.
Utbildningen blir redan till hösten treårig och man kommer att ansöka om riksintag.

Gotland2006-04-29 06:00
Den nedläggningshotade sjöfartsutbildningen på Gotland blir kvar. Det meddelades under en presskonferens, på fredagen, där representanter från kommunen, gymnasieskolan, Rederi AB Gotland och Destination Gotland, deltog.
- Vi har haft diskussioner om vi skulle kunna göra något tillsammans och vi vaknade väl lite sent, i elfte, eller kanske tolfte, timmen.
- Vi har kommit fram till en lösning, som gör att det även fortsättningsvis kommer att finnas en sjömansutbildning här i Visby, säger Rederi AB Gotlands vd Jan-Erik Rosengren.
Det nya samarbetet innebär bland annat att rederiet skjuter till resurser.
- Vi har redan praktik ombord på Destination Gotlands fartyg och vi kommer att utöka den och även ha en del utbildning ombord, säger Destination Gotlands personalchef Leif Pettersson.
- Under de två första åren kommer vi även stötta det här ekonomiskt, om det behövs, säger Jan-Erik Rosengren.
Rederiet är redo att skjuta till maximalt 500 000 kronor per läsår, beroende på antalet elever. Från kommunens sida kommer man dock inte att lägga mer pengar på utbildningen.

Får gå kvar
- På kort sikt innebär det här att de elever som nu går utbildningen, får fortsätta här på ön och på nästan lika kort sikt kommer vi kunna erbjuda en treårig utbildning, med start i höst, säger barn- och utbildningsförvaltningens chef Peter Molin.
I dagsläget är utbildningen en tvåårig inriktning, på gymnasieskolans energiprogram. Från och med i höst blir dock utbildningen ett treårigt gymnasieprogram.
- Det blir lättare att marknadsföra i andra kommuner, när vi visar att det här är ett sjöfartprogram. Styrkan med den här utbildningen är att eleverna går till jobb, det är ett starkt argument när vi ska gå ut och rekrytera, säger Brittis Benzler.
Den preliminära antagningen till gymnasiet är redan klar och nu sätts hoppet till att de omval, som framtida gymnasieelever just nu gör, ska fylla platserna.

Riksintag
Utbildningen behöver åtminstone 45 elever för att det ska bära sig ekonomiskt, men den nya treåriga utbildningen kommer att ha plats för upp till 60 elever, fördelat på tre årskurser. I dag är man 22 elever på två årskurser. För att öka elevunderlaget, kommer skolan att ansöka om riksintag, det vill säga att elever från hela landet har möjlighet att söka utbildningen. Fler elever från andra kommuner skulle innebära ökade intäkter för Gotlands kommun.
- Vi blir en av de skolor som ansöker om riksintag. Ett viktigt kriterium, för att få riksintag, är att man arbetar nära branschen, säger gymnasiechef Alf Nilsson.
- Det är väldigt positivt att vår skola kan samarbeta med gotländska företag på det här sättet. Dels får vi möjlighet att bedriva undervisning ombord på färjorna, dels kan vi med bättre marknadsföring få ett bättre elevunderlag, som kan utveckla utbildningen, säger kommunalrådet Brittis Benzler.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om