Stympat träd väcker heta känslor
- Så här lämnar man inte ett träd i en allé i stan!Kenneth Magnusson vid kommunens parkavdelning är rejält upprörd.Orsaken är länsstyrelsens beslut att låta stammen av en död kastanj stå kvar i en allé på före detta P 18.
totempåle. Kenneth Magnusson tycker det är upprörande att länsstyrelsen beslutat att stammen av den döda kastanjen ska stå kvar i en allé på före detta P 18.
Foto: Ewa Israelson
Fel signaler
Tre träd har sågats ned och tas bort helt. De ska ersättas med nya träd. Men det som rör upp känslorna är ett fjärde, dött träd, som länsstyrelsen har bestämt ska stå kvar med hänvisning till naturvärdet och biotopskyddet.
Grenarna är bortsågade, kvar står en drygt fyra meter hög stam. En totempåle, som Kenneth Magnusson kallar det.
- Jag har jobbat med träd i 25 år och så här gör man inte, kanske ute i skogen men inte i stan, säger han. Trädet är visserligen dött, men det vet ju inte folk som ser det. De får istället signalen att det är okej att göra så här med det. Och det är det inte.
Det är normalt markägaren som beslutar om träden på sin mark. Men inte när det gäller alléer.
- Alléerna har biotopskydd. Det gör att man inte får ta bort träd där utan tillstånd från oss, förklarar Oskar Kullingsjö på länsstyrelsen. Det här trädet som är dött, och ganska grovt, har höga naturvärden. Därför tycker vi att det ska stå kvar, för all framtid. Där finns håligheter som ovanliga insekter och häckande fåglar ofta trivs i, även om vi inte vet om det är så just i det här trädet.
Skylt med förklaring
Är just det här trädet så viktigt, finns det inte liknande träd som kan fylla samma funktion?
- Det är inte så vanligt med så här grova döda kastanjer här omkring, svarar Oskar Kullingsjö.
På frågan om han själv tycker att det ser bra ut svarar han att han inte har något problem med döda träd.
- Vi hade gärna sparat hela trädet, men då skulle det kunna bli en säkerhetsrisk om grenarna började ramla ned. Men kanske kan länsstyrelsen bistå med att sätta upp en skylt som förklarar för människor varför vi har sparat det, säger Oskar Kullingsjö.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!