Stulna stenar skickas tillbaka: ”Vill inte riskera otur”

Varje år skickar ångerfulla turister tillbaka stenar som de plockat under semestern på Gotland, något som P4 Gotland var först med att berätta. Anledningen? Ulrika Ridbäck, naturantikvarie på Gotlands museum, tror att det rör sig om vidskeplighet. ”De vill inte riskera att få otur.”

Vad gäller egentligen? Får man plocka på sig stenar och ta med sig hem efter semestern?

Vad gäller egentligen? Får man plocka på sig stenar och ta med sig hem efter semestern?

Foto: Arkiv

Gotland2024-08-23 11:01

På Gotlands museum kommer hösten med ett något märkligt fenomen. Då börjar det nämligen trilla in post med gotländska stenar. Breven är skickade från vidskepliga – och ångerfulla – turister som tror att stenarna bringar otur.

– Det som händer är att folk som samlat stenar får dåligt samvete över att de tagit med dem från ön. De vill inte riskera att få otur, berättar Ulrika Ridbäck.

Själv vet hon inte var ryktet föddes. En teori är att det kommer från Blå jungfrun, en 86 meter granitkupol som reser sig över havet i Kalmarsund. Myten säger att den som tar med sig en sten från Blå jungfrun förföljs av otur tills stenen återförs till ön. Varje år får Oskarshamns kommun in stenar från turister som inte vill utmana ödet. Och varje år ser kommunen till att stenarna fraktas tillbaka – för att vara på den säkra sidan.

– Blå jungfrun är ökänd för att folk upplever att allt går åt skogen efter att de tagit en sten. Sen kan man ju inte veta om det hade gått åt skogen ändå men Oskarhamns turistbyrå får i alla fall ta emot betydligt mycket fler stenar än vi. Det är väl något liknande som folk fått för sig här, säger Ulrika Ridbäck.

undefined
Ulrika Ridbäck är naturantikvarie på Gotlands museum.

I ett kuvert fick stenarna sällskap av följande rader: "Jag har hört att det bringar olycka att ta med stenar från Gotland så här med ber jag om ursäkt och returnerar stenen."

Ett problem är dock att de stenar som anländer via post till Gotlands museum inte har någon hemadress.

– Då vet vi inte var stenen hör hemma, Gotland är ju stort. Inte för att jag är vidskeplig men ska det vara rätt måste ju stenen returneras till samma plats den kom ifrån.

Just nu ligger de återvändande stenarna på "vänt i en hylla". Ibland använder Gotlands museum stenar som dekoration på utställningar, kanske kan de fylla ett syfte där, spekulerar Ulrika Ridbäck.

– Då är de åtminstone tillbaka på ön.

Men vad gäller egentligen? Får man låta en sten slinka ner i fickan under promenaden? Svaret är ja, såvida stenen inte är tillräckligt stor för att påverka ekologin på platsen.

– Då blir det ju en markant förändring i landskapet. Men små lösa stenar på stränder får man ta, såvida du inte är i ett naturreservat. 

undefined
Varje år får Gotlands museum ta emot stenar från ångerfulla turister.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!