Stugägare flyr Sudrets larvplåga

Prickar och klåda. Tallprocessionsspinnarens fjärilslarver lämnar oönskade spår hos känsliga personer. Tom Rosander avslutar just några byggprojekt vid stugan han bott i sedan mitten av 60-talet. Sen lämnar han ön.
- Jag har inget annat val, säger han. Jag fick nog av klådan för två år sen när det också var mycket larver.

Gotland2006-07-01 06:00
Alla drabbas inte lika hårt av tallprocessionsspinnarens framfart. Värst är det för allergikänsliga människor och djur som exponeras mycket för larvens hår, som sprids med vinden. Störst besvär orsakar den under högsommaren då den ömsar skinn och ger sig ut på vandring i processioner efter föda. Det är håren från larvskinnen som orsakar klådan. Kosten är ensidig - enbart tallbarr duger åt larven.

Värst drabbade
Och tallar är det gott om kring Tom Rosanders trähus 200 meter från Norestranden på Storsudret. Det är, liksom kustvägen mot Hoburgen vid Kettelvik, ett av de värst drabbade områdena.
- Larverna tar sig upp överallt. De ramlar ner från tallarna på bilen, säger han.
Larven har funnits på Storsudret i många år, men för lokalbefolkningen har den varit besvärligast de senaste sex åren.

Larver i klungor
- Våra besvär startade 2002, men då trodde vi att det var sandloppor, berättar han.
Tom Rosander visar klungor av larver som sitter på strandtallarnas grenar vid den natursköna Norestranden. Det är ett populärt cykel- och friluftsområde. Ibland kan larven vara svår att upptäcka, medan andra tallar är helt kalätna. För känsliga personer kan det räcka med att cykla igenom ett larvtätt område eller att åka bil med nervevade rutor för att få allergiska besvär.
Lantbrukare i Noretrakten har haft problem med höskörden eftersom gifthåren virvlar upp när höet vänds. Vissa försöker därför tidigarelägga höskörden och helst vara klara innan midsommar. Flera sommargäster har redan gett sig av och hyrt ut sina hus till mindre allergikänsliga personer.
Larven finns inte på hela Storsudret utan fläckvis söder om Vamlingbo. Hittills har ett femtiotal personer haft mycket svåra besvär, någon med kraftiga lungproblem.
Tom Rosander ingår i en lokal grupp för bekämpning av tallprocessionsspinnaren. I maj fick gruppen bidrag av kommunen till provbesprutning längs två kortare vägar i området. Men enligt Stig Larsson, professor vid Sveriges Lantbruksuniversitet i Uppsala som leder ett forskningprojekt om larven på Storsudret, har den inte varit så effektiv eftersom den bara gjorts på ett begränsat område. Kring Kettelvik har nästan alla tallar avverkats i ett försök att bli av med larven.

Bara bofasta fick brev
Länsstyrelsen har tillsammans med kommunen i veckan skickat ut en informationsbroschyr om larven till 500 bofasta hushåll med postadress Burgsvik. Sommargästerna har däremot blivit utan. Leif Medhammar på länsstyrelsen menar att det inte är aktuellt med några nya besprutningar förrän tidigast 2008.
- Mest drastiskt skulle vara att flygbespruta hela området, men det är viktigt att först få mer kunskap om långsiktiga effekter, säger han.

Ingen enkel lösning
Tom Rosander i Nore vill däremot se en liknande insats som mot myggen i Gysinge med punktvisa flygbesprutningar.
- De drabbade områdena utvidgas med några hundra meter om året och. Vi vill att larven ska trängas tillbaka till sina ursprungsområden så att bofasta och turister kan vara här utan besvär.
Leif Medhammar har förståelse för de boendes otålighet, men vill först avvakta om larvens naturliga fiender, parasiter och andra insekter, kan begränsa spridningen.
- Som det ser ut nu finns det ingen enkel lösning på problemet, säger han.
Så skyddar du dig:
Ha tröja eller jacka med lång ärm och långbyxor om du ska vistas i områden med mycket larver.
Häng inte ut tvätt och sängkläder.
Campa inte i gles tallskog i de drabbade områdena.
Så kan du minska klådan:
Klipp naglarna och tvätta fingrarna med alsolsprit.
Tvätta kläder i 60 grader så att larvhårens protein inaktiveras.
Duscha ofta.
(Källa: Länsstyrelsens och kommunens informationsbroschyr)
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om