Studerade sparris- odlingar, skörd och hanterings- modeller
För att öka kunskaperna om sparrisodling anordnade Hushållningssällskapet på Gotland en studieresa till Österlen och norra Tyskland den under fem dagar i månadsskiftet aprilmaj.Hushållningssällskapet driver medstöd av LBU-medel ett sparris-projekt som har till syfte att öka kunskapen och odlingen av sparris på Gotland.Bengt Viken
Efter att under vintern haft kurser i sparrisodling var det nu dags att studera praktisk sparrisodling. Eftersom omfattningen av sparrisodling i Sverige bara rör sig om ett tiotal ha var det lämpligt att åka till Tyskland där det enligt statistik finns över 10 000 ha sparris.
En stor skillnad är dock att i Tyskland odlas det mest vit sparris medan det i Sverige råder det omvända, här odlas mest grön sparris.
<span class=MR>Arbetskraft från Polen</span>
På vår färd till Tyskland i hyrd minibuss stannade vi till i Österlen och närmare bestämt vid Österlen Sparris AB i Skillinge. Företaget drivs av Karin von Schenck och Robert Nilsson som startade sitt företag 1997 med odling av grön sparris. De har drygt 4 ha sparris som 2002 gav en skörd på 8 000 kg.
Sparrisen i Österlen skördas liksom på Gotland från i början av maj till slutet av juni. Då det går åt mycket personal att skörda sparris som skall handplockas krävdes hjälp från utlandet. Skörden utfördes av 6 medarbetare från Polen. Den mesta av Sparrisen såldes i den egna gårdsbutiken "sparrisgården" och till restauranger.
<span class=MR>Sparrisveckor</span>
Efter att ha diskuterat nya sparrissorter och gödslingsstrategier for vi vidare över Öresund på bron, genom Danmark och till Burgdorf som är ett känt sparrisdistrikt i Tyskland. Burgdorf ligger strax öster om Hannover och ca 3 timmars bilfärd från Puttgarden om man kör autobahn non stop. I Burgdorf tog vi in på "Bo på lantgård" och kvällen tillbringades på den lokala puben där vi naturligtvis åt sparris. I Burgdorf har det växt upp mycket kringarrangemang med sparris. Sparrisveckorna pågår från 3 maj till 29 juni. Restauranger i området utformar speciella sparrismenyer och de har även veckans sparrisrätt.
<span class=MR>Gårdsbesök i Tyskland</span>
I Burgdorf besökte vi två sparrisgårdar som till största delen odlade vit sparris som såldes lokalt i de egna gårdsbutikerna. Vanligt är att tyskarna köper sparris i lösvikt och samtidigt får den skalad.
Vit sparris skall innan förtäring nämligen skalas och för det ändamålet har många gårdsbutiker investerat i speciella skalmaskiner och på en av gårdarna stod det en sådan maskin. Medan vi var i gårdsbutiken var det många där och handlade och vad vi kunde se så var det inga småportioner som handlades. De bar iväg med stora kassar av sparris så konsumtionen är betydligt större än i Sverige.
<span class=MR>Odling av vit sparris</span>
I princip går det att använda samma sparrisplanta både som vit och grön sparris. Skillnaden ligger i skördemetoden. Den vita sparrisen måste skördas innan den kommer över markytan annars blir den grön. För att lyckas med detta så kupas stora lister. Listerna var halvmetershöga och platta upptill.
På det viset kunde sparrisen växa länge och bli lång innan den tittade upp över markytan. Listerna var försedda med plast för att höja temperaturen. Sparrisen började skördas i slutet av april och skörden pågick sedan till slutet av juni. Både grön och vit sparris ska handplockas.
För att skörda den vita sparrisen användes en liten handspade och ett skärverktyg. När sparrisen började titta fram så grävde man bort sanden uppifrån så det blev en grop och sedan kapades sparrisen långt ner i gropen. Att skörda vit sparris är mycket arbetskrävande om man jämför med grön sparris som bara är att knipsa av när den är lagom stor.
<span class=MR>Nya sorter</span>
Efter Burgdorf körde vi norrut och i Neetze besökte vi ett sparrisföretag som förutom odling av vit sparris även jobbade med växtförädling och försäljning av sparrisplantor. Några i gruppen passade då på att köpa några nya nordtyska sorter för att prova på Gotland. På sparrisgårdarna vi besökte valdes sparrissorter mycket noggrant. Eftersom önskemålen på en sparris skiljer sig mellan grön och vit sparris så krävs det lite olika egenskaper.
<span class=MR>Hemåt</span>
Efter ytterligare några gårdsbesök körde vi sedan minibuss hela natten för att hinna med gotlandsbåten och hem till den stundande sparrisskörden.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!