Studentuppror mot bostadsbrist

Hur skulle du tycka det var att bli utslängd från din bostad efter tio månader och inte ha tillträde till ditt hem på två månader?
Detta är vardagen för en stor grupp gotlänningar som tillhör en målgrupp som de flesta säger sig värna om: studenterna.

Gotland2005-05-21 06:00
För att kraftsamla mot den absurda bostadssituationen för öns studenter, har studentkåren Rindi, organisationen jagvillhabostad.nu samt Sveriges Förenade Studentkårer (SFS), gått samman i en egen valrörelse inför valet nästa år.
- Det är väl känt hur bostadssituationen ser ut på Gotland och vi har bråkat länge. Det har blivit bättre men fortfarande finns mycket att göra, konstaterar kårens ordförande Adél Szakács.

240 lägenheter till 1 200
Hon förklarar att 240 studentlägenheter till 1 200 studenter inte räcker.
- Sextio procent av studenterna är 25 år eller äldre, det är vuxna människor som inte alltid kan eller vill flytta hem till föräldrarna på sommaren.
Pelle Rödin, SFS, är en av dem som engagerar sig i kampanjen:
- Här finns också ett unikt problem där studenter och turister ställs mot varandra, det är två grupper med helt olika ekonomiska förutsättningar, konstaterar han.
- Det är osmakligt att vuxna människor tvingas flytta ut från sina bostäder två månader om året.
Sofia Larsson, jagvillhabostad.nu, tror att många av dem som bestämmer i dag minns sin egen studietid och tror att det fungerar så i dag.

Kräver helårskontrakt
- "Vi bodde i kollektiv och det gick så bra", kan man få höra men då brukar jag fråga "Och hur många gånger flyttade du under den tiden?" och de förstår inte vad jag menar. Nu är boendet det som studenter talar om så fort de träffas, om vilket kontrakt man har och hur länge man får bo kvar innan man tvingas flytta.
Helårskontrakt är ett måste enligt alla bakom kampanjen. Och att det byggs fler bostäder.

Bostadsrätter byggs
Men det byggs ju en hel del på Gotland nu, räcker inte det?
- Men vad är det som byggs? Jo, bostadsrätter! konstaterar Adél Szakács, Rindi.
Men det byggs studentlägenheter också. Inom kort står 120 nya studentlägenheter klara på Allégatan där kommunen tidigare hade sitt överskottslager.
- Av dessa har bara 40 helårskontrakt, resten hyrs ut med tiomånaderskontrakt, fortsätter Adél Szakács.
Det stora flertalet studenter är hänvisade till privata hyresvärdar som hyr ut till turister under sommaren.

Åker ut sista maj
- De flesta åker ut sista maj, under en period då man ska göra klart sin uppsats och andra stora arbeten. Vi har räknat väldigt lågt och kommit fram till att det finns cirka 800 studenter med tiomånaderskontrakt på Gotland, tog man bättre hand om dem kanske chanserna ökade att de stannar kvar här, tror hon.
Nu vill man alltså göra bostadsfrågan till en av de stora frågorna i nästa års valrörelse.
- För många studenter och andra unga vuxna är det en stor fråga och jag tror att det kommer att påverka hur man röstar, säger Pelle Rödin, SFS, som tycker att även föräldrar bör engagera sig mer.

Avspark i Almedalen
Avsparken för kampanjen blir Almedalsveckan. Sedan ska kurser och seminarier hållas där man vill bjuda in politiker och andra makthavare för att belysa problemet och hitta lösningar.
Men hur het är bostadsfrågan i de stora politiska partierna? GT frågade två av kommunalråden:
- Bostäder är en viktig fråga för utvecklingen av hela Gotland, konstaterar Eva Nypelius (c).
- Framför allt gäller det att hitta tomtmark där någon vill bygga och där någon vill bo. De områden som bebyggs i dag började planläggas för fem-sex år sedan, det tar så lång tid. I och med nedläggningen av P18 öppnar sig möjligheten att bygga ut Visby söderut, fortsätter hon och lovar att hennes parti ska fortsätta arbeta för fler bostäder.
Åke Svensson (s) konstaterar att partiets förra vallöfte, 500 nya lägenheter på Gotland, har infriats:
- Nu kan vi räkna till 700 nya bostäder. Men frågan är fortsatt het och det finns ett fortsatt behov. Framför allt vill vi bygga fler bostäder generellt, till alla och där är studenterna med naturligt, förklarar han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om