Studenterna vill ha mer än en tia om dagen

En tia till om dagen. Det är vad studenterna får att röra sig med i socialdemokraternas budgetförslag.
- Det räcker ingenstans. Möjligen kan man köpa lite bättre pasta, säger Malin Ahlén som är vice ordförande för studentkåren Rindi.

Gotland2006-05-05 06:00
Hela dagen igår stod representanter från studentkåren på Öster i Visby. De delade ut guld-tior av choklad och pratade studentekonomi med förbipasserande. Studenter har alltid haft det kärvt - det håller de med om - men tidigare generationers studenter kunde i regel bo billigare än vad dagens studenter gör. När hyran är betald har en student sällan kvar 3 800 kronor. Så mycket brukar man anses behöva för att kunna upprätthålla en skälig levnadsstandard.
Följden blir ett minimalit matkonto med mycket pasta och nudlar, sparsamma klädinköp och sällsynta besök hemma hos de föräldrar som ändå ofta måste ställa upp. En tredjedel av alla studenter måste få hjälp av sina föräldrar för att ekonomin ska gå ihop.
Men studenterna i Visby tycks ju ändå ha råd att hålla igång krogarna i stan. Då kan de väl inte ha det så skralt?
- De studenter som man ser ute på krogen är i regel de som är mellan 20 och 25 år och det är ofta den åldersgruppen man tänker på när man talar om studenter.
- Men så ser det inte ut på högskolorna i dag. Många är äldre, de har arbetat i flera år och har fått barn.

Riksomfattande kampanj
De gotländska studenternas aktion på Öster var bara en del i en riksomfattande kampanj från Sveriges förenade studentkårer under gårdagen. De vill ha upp studentekonomin på den politiska agendan. Knappt 300 kronor räcker inte på långa vägar. 1 500 kronor mer i studiemedel varje månad, det studentkårernas krav. Det måste inte handla om att bidragsdelen höjs, menar Malin Ahlén:
- Läget är så kritiskt för många så att 1 500 kronor mer i lån är bättre än ingenting.
Och Susanne de Paulis som är projektledare för Sturek på högskolan håller med:
- Om studenterna får bättre ekonomi kommer det vara lättare för ungdomar som kommer från familjer där det inte finns studievana att ta klivet till högra studier.
- Att människor vill studera utvecklar både dem själva och hela samhället.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om