Strulig utlarmning nÀr orienterare avled

En man avled under en orienteringstĂ€vling i Lickershamn. Ambulans larmades ut, men kallades tillbaka av SOS Alarm – nu söks svar pĂ„ vad som gick fel.

Ambulansen som först skickade till Lickershamn beordrades tillbaka till stationen av SOS Alarm.

Ambulansen som först skickade till Lickershamn beordrades tillbaka till stationen av SOS Alarm.

Foto: Dennis Pettersson/arkiv

Gotland2019-10-31 17:30

En Àldre man segnade ner under orienteringstÀvlingen Helg utan Àlg i Lickershamn 19 oktober. Mannen togs om hand av tÀvlingens sjukvÄrdspersonal som gav hjÀrt- och lungrÀddning pÄ plats, men hans liv kunde inte rÀddas. Nu framkommer det att den ambulans som var pÄ vÀg till platsen skickades tillbaka efter motstridiga besked frÄn SOS Alarm. Den vÀgambulans som först skickades ut kallades tillbaka av ledningscentralen som gav besked om att en helikopter istÀllet skickats till Lickershamn.

"NĂ€r vi kommer Ă„ter till stationen och backar in bilen i vagnhallen kommer helikopterbesĂ€ttningen ner till sin bil", skriver ambulanspersonalen i den avvikelserapport som upprĂ€ttats. 

Helikoptern lyfte alltsĂ„ aldrig. HelikopterbesĂ€ttningen bemannade dĂ„ en bil och körde sedan mot Lickershamn. 

"Nu har det gĂ„tt mĂ„nga viktiga minuter. Hade vi fĂ„tt fortsĂ€tta sĂ„ hade troligen vi varit först pĂ„ plats", skriver en anstĂ€lld i ambulansen som beordrades tillbaka till Visby. 

Orsaken till att helikoptern aldrig lyfte var att det skulle ha tagit lÀngre tid att fÄ den startklar Àn vad det tar att köra de 21 kilometerna mellan brandstationen i Visby och Lickershamn. Avvikelsens allvarlighetsgrad betecknas som katastrofal.

– Dirigenten som ska bestĂ€mma vad man ska skicka har inte varit sĂ€ker pĂ„ avstĂ„nden. Vi har fĂ„tt avvikelserapporten, nu kommer vi att behöva fĂ„ en genomgĂ„ng med SOS Alarm, sĂ€ger Rolf Forsman, regionens bestĂ€llarchef för hĂ€lso- och sjukvĂ„rden.

I avvikelserapporten stĂ„r att det kommer ett larm om en medvetslös man i skogen, men det stĂ„r inte nĂ„got om att dödsfallet orsakades av att ambulansen försenades. De som skrivit avvikelserapporten slĂ„r fast att okunskap om helikoptrars starttider, samt okunskap om Gotlands geografi orsakat hĂ€ndelsen. Cecilia Gustafsson, verksamhetschef vid Falck Ambulans pĂ„ Gotland, vill inte kommentera innehĂ„llet i rapporten. Situationen för ambulansverksamheten pĂ„ ön beskrivs dĂ€remot som pressad. 

– VĂ„r beredskap Ă€r för dĂ„lig, det har vi lyft för Region Gotland, som Ă€r vĂ€l medvetna om det. Jag hoppas att de tar höjd för det i nĂ€sta upphandling, sĂ€ger Cecilia Gustafsson.

En hjĂ€rtstartare som fanns pĂ„ plats vid orienteringstĂ€vlingen anvĂ€ndes, men denna fungerande inte. Men enligt den information som gavs efter att den Ă€ldre mannen avled i Lickershamn sĂ„ hade det inte spelat nĂ„gon roll om hjĂ€rtstartaren fungerat. 

Rolf Forsman.
Rolf Forsman.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!