Striktare regler för politiker i skolan

Främlingsfientliga partier stoppar de etablerade partiernas verksamhet i gotländska gymnasieskolor.Politiska organisationer får komma till skolan - men bara under "ordnade former".

gotland2010-03-01 04:00
Ännu vid det förra riksdagsvalet höll de flesta gymnasieskolorna på Gotland dörren öppen för politiska partier som ville berätta om sin politik. Inför höstens val är skolorna mer restriktiva. Bokbordens tid är förbi. Ska politiker komma till skolan ska det ske på skolans villkor. De måste vara inbjudna och all information ska ske i samverkan med lärare.
- Skolan är ingen allmän plats. Vi har ansvar för ordningen på skolan och att alla elever ska känna sig trygga, förklarar gymnasiechefen Alf Nilsson.

Mardrömsscenariot är det som inträffade på en skola på Värmdö som fick besök av Nationaldemokraterna. Efter besöket blev det slagsmål utanför skolan. Och skolorna kan inte längre stänga vissa grupper ute. I beslut från Justitieombudsmannen och Justitiekanslern slås det fast att samma villkor måste gälla för alla partier, så det är principen alla eller ingen som gäller.
Högerextrema organisationer finns också på Gotland.
- Det finns en liten grupp "fria nationalister" på en av skolorna. De sätter upp märken och symboler överallt, berättar Alf Nilsson.

På de kommunala skolorna på Gotland blir konsekvensen att det är stopp för alla former av affischering och utdelning av material utanför undervisningen. När politiker besöker skolorna ska lärare se till att frågor blir allsidigt belysta och att argument möts med motargument.
Samhällskunskapsläraren Petter Stiernstedt på Richard Steffengymnasiet är en av dem som arbetat fram den policy som nu gäller för alla kommunala skolor. Han förstod tidigt att behovet av en policy skulle bli nödvändigt, men ser den samtidigt som ett nederlag:
- Om allt gick lugnt till skulle vi kunna fortsätta som förut, men vi kan inte tillåta att extrema partier springer runt på skolan utan någon personal finns med. Det är klart att det är en förlust, men vi måste följa de lagar och riktlinjer som finns, säger Petter Stiernstedt.

På Richard Steffengymnasiet arbetar man nu för att eleverna ska få en allsidig politisk information på en temadag inför valet i september. Här ska alla partier få presentera sig.
Donnergymnasiet har ännu inte bestämt sig för hur de ska hantera frågan, men det lutar åt att de kommer hålla ungefär samma linje som de kommunala gymnasierna och bjuda in partierna till mer styrda debatter:

"Tveksam"
- Jag är väldigt tveksam till att stänga dörren till skolan. Då lever vi inte upp vårt uppdrag att fostra samhällsmedborgare. Men vi kan inte heller släppa in främlingsfientliga partier som svänger sig med uppgifter som inte kan verifieras och rabblar siffror som kulsprutemaskiner, säger Donnerrektorn Mattias Larsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om