Striden om Närsholmen till domstol

Rusningstrafik och husbilsägare som övernattar har fått en fastighetsägare att dra planerna på vandrarhem vid fyren inför domstol.

Striden om vandrarhem eller inte gäller den tidigare fyrvaktarbostaden intill fyren på Närsholmen.

Striden om vandrarhem eller inte gäller den tidigare fyrvaktarbostaden intill fyren på Närsholmen.

Foto: Tobias Wallström

Gotland2019-10-10 11:22

Fyrvaktarbostaden på Närsholmen har tidigare använts av Försvarsmaktens anställda. Men Statens fastighetsverk vill bygga om till vandrarhem. De ansökte hos byggnadsnämnden och fick bygglov för ändrad användning av bostadshuset. Det beslutet överklagades till länsstyrelsen av en fastighetsägare längs vägen mot Närsholmen. 

– Det är en fantastisk miljö och det är verkligen bra om så många som möjligt får vara där. Men ett vandrarhem ökar trycket och problemet är att det har gått överstyr med trafiken, säger fastighetsägaren.

Bilar i hög hastighet, bussar och husbilar som ställs upp för övernattning är redan nu ett påtagligt problem, enligt fastighetsägaren. Men länsstyrelsen anser att fastighetsägaren bor för långt ifrån fyren för att ha rätt att klaga på bygglovet. Fastighetsägaren har nu gått vidare och överklagat länsstyrelsens avvisning till mark- och miljödomstolen. Om domstolen ger fastighetsägaren rätt måste frågan om bygglov för vandrarhem prövas igen av länsstyrelsen.

Föreningen Närsholmen har tidigare försökt hyra fyrvaktarbostaden av fastighetsverket.

– Vi släppte det och gav upp, eftersom fastighetsverket ville ha för hög hyra, säger Karin Åström.

Hon är projektledare för  ”Baltic Wings” som för två år sedan fick 17 miljoner kronor i EU-pengar för att utveckla naturturism och fågelskådning på Gotland. Ett vandrarhem påverkar inte miljön i fyrträdgården.

– Den förvaltas av länsstyrelsen och de tycker att det är kul med vår satsning, säger hon.

Karta: Närsholmens fyr
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!