Strid om djurtaxor

Miljö- och hälsoskyddsnämnden klubbade i går förslaget till nya, fasta taxor istället för timtaxa för tillsyn enligt djurskyddslagen. Ett beslut som påverkar ca 2 800 djurhållare/ gårdar.
Men det var ett beslut som vållade strid i nämnden. Votering skedde och två ledamöter reserverade sig skriftligt mot beslutet.
"Chockhöjning", menade de två moderata reservanterna som också anser att fast taxa är orättvis och medför att de skötsamma får betala för mycket.

Gotland2003-08-28 04:00
Voteringen slutade 5-4 i nämndens majoritetsfavör. Denna är enig med de borgerliga om att grunden för beslutet om den nya taxesättningen är riktig. Denna innebär att man via avgifter kommer att fördubbla intäkterna från ca 600 000 kronor 2002 till ca 1,2 miljoner kommmande år.
Detta medför att förvaltningen tar in ca 50 procent av de kostnader som tillsynen medför (i dag 30 procent). Enligt verksamhetsplanen skall varje gård besökas minst en gång vart fjärde år.
Däremot skiljer sig de båda blocken åt när det gäller om det skall vara företrädesvis fast- eller timtaxa. Enligt det nu lagda förslaget dominerar en fast årlig avgift taxesättningen.
I dag tas tillsynsavgifterna ut som timavgifter vid besök utom för djurhållande gårdar med mer än 100 djurenheter där avgifterna tas ut i form av fasta årsavgifter.
<span class=MR>Avgifterna </span>
Djurhållarna delas in i fyra grupper enligt förslaget.
Grupp 1. Timavgift för såväl tillsyn enligt djurskyddslagen som miljöbalken. Omfattar mindre djurhållningar med 1-30 djurenheter samt lantbruk med endast växtodling.
Grupp 2. Fast årlig avgift för 1+1 timmars (timavgift 574 kr/år) tillsyn enligt djurskyddslag och miljöbalk. Omfattar djurhållning med 31-50 djurenheter.
Grupp 3. Fast årlig avgift för 2+2 timmars (timavgift 1 148 kr/år) tillsyn enligt djurskyddslag och miljöbalk. Omfattar djurhållning med 51-100 djurenheter.
Grupp 4. Fast årlig avgift för 3+3 timmars (timavgift 1 722 kr/år) tillsyn enligt djurskyddslag och miljöbalk. Omfattar djurhållning med mer än 100 djurenheter.
Mot fasta taxor röstade nämndens två moderata och två centerpartistiska ledamöter. De båda moderata, Per Österlund och Lars-Erik Benneck, reserverade sig också skriftligt.
­ Fast taxa gör att de skötsamma får betala för de icke skötsamma, menar m-duon. Timtaxa är konstnadsrelaterad till den enskilda gården.
­ Det blir en chockhöjning där kostnaden för en gård med 51 djurenheter får över hundra procents höjning.
<span class=MR>Rättvisare fördelning</span>
De båda hävdar också att på många gårdar med 51-100 djurenheter kostar inte tillsyn 2 296 kronor årligen för kommunen och att detta då är i strid mot kommunallagen.
­ Vi vill ha en rättvisare fördelning, menar Per Österlund.
­ Det går inte att skapa en hundraprocentig rättvisa, menar nämndordföranden Jan Grimlund, (mp). Men förslaget ger säkrare intäkt och en rationellare hantering på miljökontoret så det här är ändå den bästa varianten.
Per Österlund anser att konstruktionen påminner om den för de omdebatterade bettaxorna i Klintehamn.
­ Jag misstänker att Jan Lundgren ligger bakom.
Jan Grimlund:
­ Jag försäkrar dig, det finns ingen som helst koppling.
De nya taxorna börjar gälla från årsskiftet. Men först skall de behandlas och fastställas i såväl kommunstyrelsen som kommunfullmäktige.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om