Strängare djurskyddskrav kan bli dödsstöten för minkfarmarna

Regeringen föreslår nya och stränga krav på minkuppfödning för pälsproduktion. Minkarna ska nu ges möjlighet att klättra, simma och jaga.
Förslaget välkomnas av djurrättsföreningar, men möts med avvaktan och oro av Sveriges pälsuppfödare. Däribland öns ende dito, Ray Raymond.

Gotland2005-08-24 06:00
- Undersökningar visar att minkar i fångenskap ofta visar så kallade stereotypa beteenden, till exempel trampar av och an eller gör cirkulerande rörelser med huvudet. Det här tyder på att de inte mår bra och vi anser att hållandet av mink inte uppfyller de grundläggande kraven i djurskyddslagen om att djur ska kunna bete sig naturligt.
Det säger jordbruksminister Ann-Christin Nykvist i ett pressmeddelande.
Enligt den föreslagna nya paragrafen i djurskyddslagen, ska minkarna "få möjlighet att röra sig, klättra, utföra sitt jaktbeteende och få sitt behov av att periodvis vara ensamma, tillfredsställt".
Förslaget väntas få "kännbara konsekvenser" för Sveriges 237 minkuppfödare. Därför åtföljs förslaget av ett annat: de företagare som tvingas lägga ner sin produktion, ska få ekonomisk kompensation.
Den föreslås bestå av förlorad arbetsersättning, utebliven ersättning till investerat kapital och nettoöverskott, oavskrivet restvärde på byggnader och inventarier samt ersättning för rivning av anläggningar och återställande av mark.
På Gotland är Ray Raymond i Väskinde den ende som föder upp minkar för pälsproduktion.
- Vi har väl att avvakta riksdagens beslut och alla myndigheters åsikter, säger Ray Raymond, som i övrigt inte vill kommentera förslaget i det här läget.
Organisationen Djurens rätt välkomnar förslaget, men hade föredragit ett direkt totalförbud och anser inte att någon kompensation ska utbetalas.
LRF efterlyser övergångsregler i stället för en snabb skärpning och förbundsordförande Lars-Göran Svensson kommenterar:
- Resultatet blir att pälsproduktionen flyttar till länder med sämre djurhållning och en ökad arbetslöshet i Sverige. Därmed är inget vunnet för dem som i likhet med oss värnar om en god djuromsorg.
Förslaget ska nu ut på remiss. Ett lagförslag kan läggas tidigast i mars 2006. Den nya lagen kan tidigast träda i kraft den 1 januari 2007.
Beslut om förbud mot minkuppfödning för pälsproduktion, har tidigare fattats i England och Österrike. Diskussioner pågår i Nederländerna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om