Strandskydd

Gotland2019-01-10 19:15
Vi har i ett 30-tal år haft förmånen att bo vid en underbar strand och strandäng vid Skogsände i Gammelgarn. Här har vi sett backsipporna färga hela ängen blå på våren. På försommaren sett orkidéer blomma. Sett färg och känt ljuvlig doft från backtimjan på sommaren som lockat mängder av olika blåvingar, pärlemorfjärilar och andra fjärilar studsa upp och ner i solskenet. Allsköns olika bin, skalbaggar, gräshoppor och vårtbitare har virvlat runt bland lavar och mossor. Plockat kremlor och Karljohansvamp på sensommaren och njutit bad på en ständigt av hav och vind föränderlig strand.
Vi har under årens lopp varit informatörer. Förklarat för besökare att bilkörning, husbilar och husvagnar inte var tillåten p gr a det känsliga "växttäcke" som snabbt körs sönder och tar sin tid att växa igen.
Några entusiaster försökte för ett antal år sedan anlägga en Hovled (för turister med häst och vagn) på strandängen men fick avslag av Länsstyrelsen med motivering att marken var för känslig.
Länsstyrelsen har granskat oss tomtägare i området då vi med försiktighet och respekt gallrat bland våra träd. Det kunde ju vara miljöbrott.
Döm om vår förvåning när vi nu kom till denna underbara plats och fann den skövlad. Alla träd längs strandkanten var borta, gamla som unga. Strandängen är ett enda stort sandhål. Marktäcket har körts bort. Flera breda vägar har körts upp mellan äng och hav så vass och naturlig strandkulle försvunnit. Stora vackra tallar som gav skydd när vinden låg på är borta och med dem även alla smultronbestånd.
Vi hade informerats att strandängen skulle öppnas upp, gallras. Helt klart behöver naturen ibland en hjälpande hand för att inte vissa arter ska utplåna andra. Men det här är att bruka våld på naturen. Länsstyrelsens handläggare har velat tillgodose fyra insekters framtid på bekostnad av alla andra växter och djur.
Undrar hur många blåvingar och gräshoppor vi får se i sommar? Eller fåglar som torra dagar söker skydd i träd nära vattnet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om