"Hälften av vår omsättning går till alkoholskatten"

De gotländska småbryggarna välkomnar förslaget om differentierad alkoholskatt. Samtidigt kommer gårdsförsäljningen närmare ett avgörande.

Centerpartisterna Lars Thomsson och Per Åsling höll presskonferens tillsammans med Jonathan Warg, Barlingbo bryggeri.

Centerpartisterna Lars Thomsson och Per Åsling höll presskonferens tillsammans med Jonathan Warg, Barlingbo bryggeri.

Foto: Simon Bendelin

Gotland2021-11-09 06:01

Jonathan Warg har tagit över vd-posten i Barlingbo bryggeri. I januari berättade GT att bolaget hade vunnit en stor offertförfrågan hos Systembolaget.

– Vi utökade produktionen, men det vi bryggde i våras tog slut på en månad. Vi lutar åt att sälja 1,2 miljoner flaskor i år, vilket är det dubbla mot offerten, berättar vd:n.

Ändå är det inte så att Barlingbo bryggeri plötsligt täljer guld. Av omsättningen på 12 miljoner kronor går hälften till alkoholskatt.

– Det känns inte rimligt, säger Per Åsling (C), vice ordförande i riksdagens skatteutskott som på måndagen besökte Gotland.

Centerpartiet vill se en differentiering av alkoholskatten, för att ge mikrobryggerier en chans mot de stora drakarna.

– Då skulle delägarna kunna ta ut en klok lön, vi slipper kanske jobba dygnet runt och vi kan få semester, säger Jonathan Warg om förslaget.

Även andra gotländska småbryggare är positiva:

– Mindre bryggerier har mycket högre kostnader per kvantitet öl. Dessutom dras många med stora investeringar under uppstarten, kommenterar Rob Bough på Hop Shed Brewery.

 Branschkollegan Bruce Todd, på Alskute bryggeri, anser att Sverige ligger efter på det här området.

– Vi välkomnar en alkoholskatt baserad på producentens storlek, något som redan finns i de flesta europeiska länder. Det handlar inte om en kapplöpning mot de billigaste produkterna – för storproducenterna kan redan erbjuda så mycket billigare öl, säger han.

Centerpartiet är inte ensamma på bollen. Frågan har varit aktuell under pandemin, då den moderata riksdagsmannen Johan Hultberg ställde en skriftlig fråga till finansminister Magdalena Andersson (S). Svaret blev då att skatten fortsatt ska kopplas till alkoholhalt, av folkhälsoskäl.

– Öl med en viss mängd alkohol har samma skadeverkningar oavsett om det är ett stort eller litet bryggeri som har producerat den, skrev finansministern.

En märklig argumentation, enligt Per Åsling:

– Det här har ingen bäring på alkoholmissbruket, till skillnad från till exempel smugglingen. Här handlar det om småföretagarnas möjligheter att konkurrera och överleva.

Partiet slår även ett nytt slag för den länge omdebatterade gårdförsäljningen. En utredning om detta ska presenteras innan årsskiftet och centern tror att tiden nu är mogen.

Även detta välkomnas av småbryggarna:

– Absolut, det borde vara självklart, som i de flesta andra länder, säger Rob Bough.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!