Enligt finanspolisen skickas omkring 48 miljoner brev och mejl av det här slaget ut till privatpersoner och företag varje år. I Sverige finns det flera fall, ofta äldre, som blivit lurade på allt från hundratals kronor till miljoner kronor. Även om många ignorerar breven som bluffar, så tjänar de organiserade ligorna mångmiljonbelopp på de individer som blir lurade. Enligt polisen är mörkertalet stort, eftersom många skäms över att ha blivit lurade.
"Bra organiserade"
- Ligorna är otroligt bra organiserade med en inre kärna bestående av en eller flera förmögna personer. Den yttre sfären består av mindre celler med oberoende ledare som lurar till sig pengarna. Adresserna slumpas oftast fram med hjälp av datorn medan kontakten med offren sköts manuellt av högutbildade och språkkunniga personer via mejl eller telefon, säger J. Lindström som driver hemsidan nigeriabrev.com och inte vill framträda med sitt fullständiga namn.
Han blir kontaktad av personer som blivit drabbade av Nigeriabrev ett tiotal gånger i månaden.
- Ingen vet nog egentligen hur stort problemet är. Mörkertalet beror enligt mig på okunskap hos de lokala polismyndigheterna. De vet inte vad de ska göra, helt enkelt, säger Lindström.
Lönsam verksamhet
Med internets framfart har breven nått en större publik och tvingats bli mer sofistikerade. I takt med att människor har lärt sig ignorera skräpmejlen och erbjudanden via e-post så har Nigeriabrevens trovärdighet förbättrats. Den som ringer upp ett angivet nummer får svar av en verklig person och avsändaren bygger upp ett förtroende med offret. "Avgifterna" påstås vara skatter och kringkostnader för att täcka den stora utbetalningen till mottagaren.
- Det går inte att spåra avsändaren eftersom mejladressen leder till ett gratiskonto som kan innehas av vem som helst. Firmorna är ofta fiktiva, säger Evert Norberg.
Verksamheten är lönsam och det är inte ovanligt att pengarna går till vapen- och narkotikahandel och terrorism. Evert Norberg har handlagt ärenden där människor tagit lån och betalat stora belopp för att komma åt pengar som inte finns.
- Folk blir exalterade och kopplar inte in säkerhetstänket. Låter det för bra för att vara sant, då är det ofta det också, säger Evert Norberg.