Stort krismöte om räddningstjänsten

? Det är alarmerande siffror. Det har gjorts felbedömningar och det är generande för oss i kommunstyrelsen eftersom räddningstjänsten är direkt underställd kommunstyrelsen, säger kommunalrådet Åke Svensson (s).
I flera års tid har verksamheten gått med underskott. Trots att man netto har tillskjutit tio miljoner kronor till budgeten från år 2000 och fram till i dag. Nu har en arbetsgrupp med tre av kommunalråden tillsatts och i förrgår hölls ett första krismöte.

Gotland2004-11-10 06:00
Bara under det här året har kommunstyrelsen beviljat fyra miljoner kronor extra till räddningstjänsten. Ändå pekar allt mot ett underskott på 3-3,5 miljoner kronor. Och förra året gick man back med 5,6 miljoner kronor. Det här ska ses i förhållande till att räddningstjänsten är en förhållandevis liten verksamhet i kommunen med en budget på knappt 55 miljoner kronor.
Vid krismötet i förrgår deltog kommunledningens krisgrupp bestående av kommunalråden Åke Svensson (s) och Brittis Benzler (v) samt oppositionsrådet Eva Nypelius (c). Med fanns också Anders Gripne, controller på ledningskontoret och från räddningstjänsten dess chef Jan Bejrum samt andra företrädare för räddningstjänsten, inklusive fackliga representanter.
Det troliga är att någon del av räddningstjänstens verksamhet måste tas bort för att få ordning på ekonomin. Alternativet är att kanske utöka budgeten ytterligare.
? Personligen har jag en uppfattning om vad man behöver göra. Men vad det är vill jag inte säga. Jag vill inte föregå krisgruppens kommande förslag, som vi ska läggas fram före årets slut. Dessförinnan ska vi ha ett par möten till. En sak är i varje fall att vi får se över avtalet med SOS alarmering. Det ska ju tecknas ett nytt avtal nu, säger Åke Svensson.


Underbudgeterat?
? Det finns något fel i hur man leder verksamheten. Eller också är räddningstjänsten underbudgeterad. Ja, vi har kanske underskattat budgetbehovet för den kvalitet som man har på verksamheten, fortsätter Åke Svensson.
Men riktigt vad man ska ta sig till blir en svår nöt att knäcka. Efter proteststormen och alla namnlistor om den tredje ambulansen så ändrade ju sig politikerna och sa att den får vara kvar. Så den ambulansen kan man inte gärna ta bort. Avtalet för SOS-helikoptern innebar också ökade kostnader. Under perioden 1998-2004 så har räddningstjänsten i snitt haft kostnadsökningar på 7 procent.
Och under hela tiden så är det kommunstyrelsen och dess politiker som har haft det politiska ansvaret för räddningstjänstens verksamhet. Men ändå har kostnaderna bara fortsatt att skjuta i höjden.
? Ja, det är lite generande för oss att vi inte på ett tillfredsställande sätt har kunnat ha kontroll över kostnadsutvecklingen, säger kommunalrådet Åke Svensson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om