Stort intresse för Kopparsviksfynd

Intresset var stort när de marinarkeologiska fynden från dykningarna vid Kopparsvik visades upp i går. Länsstyrelsen diskuterar nu dykförbud på platsen.

Foto:

Gotland2008-06-13 04:00
- Vi hinner inte undersöka mer än två, tre procent av området, säger Göran Ankarlilja, projektledare.
Under våren har marinarkeologiska undersökningar utförts vid Kopparsvik, nära hamnterminalen i Visby. Undersökningarna görs av Huma, Heritage Underwater Maritime Archeology, ett internationellt projekt med mål att utröna mer om Gotlands historia, sett till de lämningar som finns under ytan.

Riktigt många fynd
Och fynden har hittills varit många. Riktigt många.
- Här vid Kopparsvik har vi sökt av 6 500 kvadratmeter med metalldetektor, och 4 000 av dem har gett metallindikationer, berättar projektledaren Göran Ankarlilja.
I går närvarade dygt 100 personer när man bland annat berättade om hur undersökningarna går till och visade upp en del av fynden, samt provsköt en kopia av den 400 år gamla och 4,5 meter långa kanon som hittades i höstas.
- Jag är övertygad om att det finns mycket annat här också, som inte är av metall, säger Göran Ankarlilja om det man hittat hittills - och det man inte hunnit hitta.
De flesta av fynden härrör från dansk-lübska flottan, som förliste utanför Visby i mitten av 1500-talet medan sjuårskriget pågick i Östersjön.
Bland de mest uppmärksammade fynden under våren finns en 90-grams guldsked från 1500-talet, en plunta i tenn och 44 mynt i silver och koppar. 1600-talsmynt.
- Det här kopparmyntet är från Avesta och årtalet är 1638, förklarar Emmy Kauppinen, en av arkeologistudenterna som ingår i Huma-projektet, och håller upp ett av de mynt som visades i går.

Utanför Almedalen
Dykningarna vid Kopparsvik avslutas nu på söndag. Kort senare påbörjas nya dykningar i havet utanför Krusmyntagården norr om Visby, och under Almedalsveckan ska man hålla till utanför just Almedalen. Huma avslutar projektet i augusti med dykningar i Brusviken.
- Det här ses som ett fast fornlämningsområde, så det är i lag förbjudet att ta med sig saker eller förstöra dem. Men länsstyrelsen diskuterar nu att införa dykförbud i det här området, berättar Göran Ankarlilja.
Huma genomförs i samarbete mellan bland andra Länsmuseet på Gotland, Gotlands havsgille och arkeologiutbildningen vid Södertörns folkhögskola.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om