Under 2015 hade Region Gotland ett åtagande om 30 personer att ordna bostad åt. Inför 2016 har den siffran dramatiskt höjts, enligt överenskommelse mellan regeringen och länsstyrelsen.
Tareq Berkdar är bostadskoordinator på integrationsenheten. Han vädjar nu till Gotlands privatpersoner:
– Det här är våra nya grannar. Öppna inte bara era hjärtan, öppna även era dörrar!
Det är i förstone en närmast olöslig utmaning Region Gotland står inför. Och något val finns inte, 192 personer kommer under året att anvisas plats på ön.
– Vid ett snabbt överslag innebär det omkring 50 lägenheter. Men det verkliga behovet är större än så, säger Tareq Berkdar.
Det stora problemet är den lilla mängd lägenheter som faktiskt finns tillgänglig. Gotlandshem har, enligt Tareq Berkdar, sagt sig kunna lova fem stycken.
Hans arbete bedrivs nu på två fronter; en kort- och en långsiktig.
– Det behöver byggas mer, helst redan i går. Här krävs en politisk vilja och politiska beslut. Inte bara för nyanlända utan för alla. För gotlänningarna, för de som kommer hit och studerar.
På kortare sikt finns bara en utväg: att vädja till privata aktörer.
Efter en annons nyligen i gotländsk media hörde ett flertal personer av sig, men mest handlade det då om allmänna funderingar.
Integrationsenheten är just en förmedlare av bostäder. Det är sedan upp till varje lägenhetsinnehavare att skriva kontrakt med den boende.
Här gäller samma regler som vid uthyrning till vilken eller vilka personer som helst.
– Det här är människor med uppehållstillstånd som har för avsikt att leva här, säger Tareq Berkdar.
han har själv palestinsk bakgrund och kom till Gotland för fyra år sedan.
Hans uppdrag, och integrationsenhetens arbete, blir ytterligare komplext av att det utöver de 192 som väntas hit redan finns omkring 180 personer på ön som redan fått bostad.
Var ska då resurserna satsas, frågar sig Tareq Berkdar:
– Hos dem vi kommer att ta emot? Eller de som redan är här? Om vi inte gör det, vad händer då med integrationen?
Det gäller nu att tänka utanför boxen, att skapa möjligheter som från början kanske inte ens finns. För den långsiktiga viljan bör vara att behålla dessa människor på ön, menar Tareq Berkdar.
– Det är de med allra bäst utbildning och allra bäst driv som också först ger sig av. Integration är på lång sikt en vinst för oss alla. Men för att det ska kunna ske måste det finnas någonstans att bo, säger Tareq Berkdar.