Störst i landet
Den första december ska det bli premiär för Sveriges största mjölkningsrobotanläggning. I Havdhem.– Vi kommer att ha fem robotar. Ingen annan i Sverige har fem, säger Erik Levander, en av delägarna i Sudermjölk som just bygger den nya ladugården.
Foto: Staffan Fritz
Det är svårt att tro att det om drygt en månad ska vara hem för över 300 kor och kvigor.
Men det ska det, enligt planerna.
- Det ska vara klart den förste december. Då ska djuren in, säger Hans Pettersson, vd och en av tre delägare delägare i Sudermjölk.
Bygger 484 bås
Sudermjölk bildades i februari 2008 av de tre delägarna Hans Pettersson vid Sigters, Lars Qviberg vid Anningåkre och Erik Levander vid Bols, alla i Havdhem.
Tillsammans har de runt 125 kor, men så har de köpt in lika många. Och så finns det ett hundratal kvigor. Inalles en bra bit över 300 djur.
- Men vi bygger 484 bås, så det ska finnas plats för allihop och några till, säger Hans Pettersson.
För att mjölka alla korna har man köpt in fem mjölkningsrobotar från Lely, som är världens ledande leverantör men som först nu har etablerat sig på Gotland.
Med fem robotar blir Sudermjölk den största anläggningen i Sverige.
- Det finns flera anläggningar i landet som har fyra robotar. Men ingen har fem, säger Erik Levander.
Hittills har De Laval dominerat marknaden för mjölkningsrobotar på Gotland.
Så varför inte en De Laval?
- Lely har ett öppet system utan grindar. Korna tvingas inte in till maskinerna och det känns bättre, säger Lars Qviberg.
Möjligen fick man också lite bättre pris eftersom Lely ville in på den gotländska marknaden.
Och i och med att man har köpt flera robotar blir det billigare.
- Den första kostade 1,3 miljoner, den andra 1,2. Det är mycket som är gemensamt, som styrsystemet, säger Hans Pettersson.
Anläggningen landar ändå på någonstans mellan fem och sex miljoner kronor.
Runt 30 miljoner
Totalt går hela bygget i Havdhem, inklusive ladugården på drygt 5 000 kvadratmeter, på runt 30 miljoner kronor.
För att få ned driftkostnaderna tar man bland annat vara på värmen i mjölken.
- När vi kyler den värmer vi samtidigt golvet i personalutrymmena och förvärmer dricksvattnet till korna, berättar Lars Qviberg.
Däremot har man ännu inga planer på att göra något mer med de 8 000-9 000 kubikmeter gödsel som produceras varje år än att sprida den på åkrarna.
- Vi har blivit kontaktade av Biogas Gotland - men vi får ta en investering i taget, säger de tre suderbönderna.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!