Storsatsning hotas av militärt stopp

Försvarsmaktens krav för att kunna flyga säkert försvårar möjligheterna att bygga ut vindkraft på ön på flera håll. För Siral och O2 Vindkompaniets miljardprojekt i Martebo ser det bekymmersamt ut.

Dialog. "Vi har haft en dialog med militären, men de ville invänta sin utredning. Nu ser det bekymmersamt ut", säger Andreas Wickman vid O2 Vindkompaniet.arkivfoto: tobias wallström

Dialog. "Vi har haft en dialog med militären, men de ville invänta sin utredning. Nu ser det bekymmersamt ut", säger Andreas Wickman vid O2 Vindkompaniet.arkivfoto: tobias wallström

Foto: Tobias Wallström

Gotland2010-10-06 04:00
Försvarsmakten presenterade i förrgår de gränser som krävs för att ha tillräcklig säkerhet vid flygningar på Visby flygplats. Inom det så kallade stoppområde som upprättats runt flygplatsen kommer man att motsätta sig att nya vindkraftverk byggs. Redan befintliga vindkraftverk, eller sådana som har fått bygglov, tänker militären inte kräva att de tas bort.
Stoppområdet har anpassats till gotländska förhållanden, och minskats.
Men trots det kommer utbyggnaden av vindkraft att påverkas.
Mest problematiskt ser det ut för Siral och O2 Vindkompaniet som planerar att bygga 29 vindkraftverk i Martebo. Området ligger inom det stoppområde militären lagt runt Visby flygplats.
Projektet har kommit så långt att man är på gång att teckna arrendeavtal med 60-70 markägare, som man kallat till möte inom kort.
- Vi har haft en dialog med militären, men de ville invänta sin utredning. Nu ser det bekymmersamt ut, säger Andreas Wickman vid O2 Vindkompaniet.

Arrendeintäkter bort
Marteboprojektet är en investering i miljardklassen, som för markägarna väntas ge arrendeintäkter på 7-8 miljoner kronor om året.
- Jag undrar hur markägarna ser på det här. De goda förutsättningar som de har att tjäna pengar på vindkraften kan försvaret beröva dem, säger Andreas Wickman.
Siral och O2 Vindkompaniet tänker fortsätta projektet i Martebo.
- Vi tänker skriva avtal med markägarna. Sen får vi se vad som händer. Det brukar gå att diskutera med militären, säger Andreas Wickman.

Mästermyr diskuteras
Vindkraftsatsningen i Mästermyr på södra Gotland har kommit lite längre. Vattenfall fick i april klartecken från försvaret för tio vindkraftverk. Men det krävdes tre olika förslag, varav det med lägst tornhöjd (80 meter) fick godkänt.
Vattenfall vill bygga ytterligare 30 vindkraftverk i området, men där är det oklart vilken inverkan Försvarsmaktens nya riktlinjer får. Verken kommer att ligga inom det område, där Försvarsmakten vill diskutera "varje enskilt fall".
Andreas Wickman tror, att Försvarsmaktens stoppområden kan vara ett hot med den elkabel till fastlandet som är nödvändig för fortsatt utbyggnad av vindkraften.
- Inga beslut är tagna än. Om stoppområdena skär bort tänkta platser för ny vindkraft så är det inte längre självklart att investeringen blir av, säger han.
Branschorganisationen Svensk Vindenergi är fortsatt kritisk till Försvarsmaktens stoppgränser, och ska nu i detalj räkna ut hur beslutet påverkar vindkraftprojekt i Sverige.
Svensk Vindenergi har även låtit Sifo göra en enkätundersökning. På frågan "tycker du att en oberoende part bör granska och fatta beslut om utbyggnad, när Försvarsmaktens och vindkraftens intressen står mot varandra?" svarade 61 procent ja.


Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om