Stora skillnader på betygsättning
Gotländska niondeklassare får vitt skilda betyg, beroende på vilken skola de går på. Solbergaskolan och Högbyskolan ligger markant över riksgenomsnittet.
- Det handlar om betygsättning, inte elevernas faktiska kunskaper, säger rektor Sten Sandberg.
Det genomsnittliga meritvärdet bland niondeklassare i gotländska kommunala och fristående skolor, var i fjol höst 198,8. För landet var siffran 206,8.
Två gotländska skolor nådde över rikssnittet, båda kommunala: Högbyskolan i Hemse och Solbergaskolan i Visby.
Lägst avgångsbetyg fick elever på Hassela Gotlands K-A Westerbergskolan i Klintehamn och på kommunala Lännaskolan i Slite.
Lännaskolan och dess två niondeklasser är delade på två rektorsområden, Slite och Länna. Det är tredje året i rad Lännaskolan får öns lägsta meritvärden.
Det var en anledning till att skoldirektör Peter Molin i fjol hyrde in två skolinspektörer från Stockholms stad, för att granska bland annat Lännaskolan.
För höga krav
Sten Sandberg är rektor för det rektorsområde som i höstas fick öns lägsta meritvärde, 176,5. Han berättar att inspektörerna bland annat påpekade bristen av målstyrt arbete i samverkan med eleverna.
- Vi måste diskutera mer med eleverna, vad de behöver för att nå godkänt. Så fokuserar man på det och skalar bort sådant man inte måste ha med enligt läroplanen, säger Sten Sandberg.
Som?
- I exempelvis svenska måste eleverna inte kunna alla stavningsregler. Ändå är ambitionen ofta att de ska kunna stava som en vuxen, så bedöms de efter det.
Ni har för höga krav?
- I vissa fall är det nog så.
Sten Sandberg påpekar att läraryrket av tradition varit ganska fritt, med stora möjligheter att forma sitt arbete.
- Man har ofta satt upp egna mål för vad eleverna ska kunna. Det kanske inte alltid stämmer överens med kursplanens mål.
Behöver lärarna styras upp, mer än eleverna?
- Både och. Efter inspektionen har vi jobbat jättemycket med provbedömning och studerat betygskriterier och kursplan. Vad ska vi jobba med, hur gör vi korrekta bedömningar?
Ingen kunskapsfråga
Enligt Sten Sandberg diskuteras nu intensivt kring lärarnas bedömning av såväl faktiska betyg, som de årliga nationella proven. Av 886 gotländska nior som skrev provet 2006, underkändes tre procent.
På Lännaskolans Lännadel underkändes åtta procent.
- Det handlar om betygssättningen, inte elevernas faktiska kunskap. Så länge det bedöms av en människa, blir bedömningen bitvis en tolkning av den som rättar, säger Sten Sandberg:
Under våren ska han visa en handlingsplan för barn- och utbildningsförvaltningen och i april gör skolinspektörerna ett återbesök.
Sten Sandberg säger sig ha gott hopp om en snar förändring av rektorsområdets meritvärden.
- Om inte vi kan ändra vårt resultat kommer inte vi att ha några elever. Om du ringer vid midsommar ska du se att det är helt andra siffror!
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!