Stor oro på ön för gasledningen
Hur kan Gotland komma att påverkas i samband med olyckstillbud vid den rysk-tyska gasledningen?
Gotlands kommun inleder sitt svar med att miljökonsekvensbeskrivningen av gasledningen öppet bör redovisa alla risker. Kommunen vill också veta vad svenska staten tänker göra för att skydda gotlänningarna mot eventuella sådana.
Hur kan Gotland påverkas om en olycka inträffar kring anläggningsarbetet samt drift och underhåll?
Det undrar kommunen som också vill veta motiven till den valda sträckningen. Man efterlyser också en riskanalys av vad som kan hända vid ett eventuellt gasläckage och vill ha information om skyddsavstånd till andra verksamheten till havs, till exempel vindkraftsparker.
Hur ska det gå till att korsa gasledningen med andra typer av kablar och vilka konsekvenser innebär ledningen för yrkesfisket? undrar kommunen vidare.
Slutligen hoppas kommunen att undersöknings- och forskningsinsatser i samband med gasledningen ska kunna innebära positiva effekter på Östersjöns miljö.
Vilka alternativ finns?
Också länsstyrelsen på Gotland har lämnat in ett remissvar. Det krävs krafttag för att vända den negativa trenden i Östersjön, skriver myndigheten. Därför är det viktigt att miljökonsekvensbeskrivningen är ytterst genomarbetad och visar på miljörelaterade följder.
Länsstyrelsen vill också veta vilka motiv som finns för den föreslagna dragningen av gasledningen. Alternativa dragningar bör anges i miljökonsekvensutredningen när ledningen går genom eller nära extra särskilt känsliga områden.
Boplatser och vrak?
För att inte stenåldersboplatser och skeppsvrak ska skadas vill man se redogörelser för det planerade arbetet och dess konsekvenser för den marina kulturmiljön.
Myndigheten vill också se information om viktiga lek- och uppväxtområden för fisken samt vilka effekter ledningen kan få på övervintringsområdet för fåglar, sydost om Gotland.
Länsstyrelsen undrar vidare om det är "ställt utom tvivel" att de fartygsrutter som finns inte kommer att påverkas.
Man vill också att alla ämnen ska anges, inte minst de som ska användas till korrosionsskydd och fogar till rörledningar.
Hur ska företaget Nord Stream, som vill lägga ned ledningen, agera när man träffar på dumpad ammunition eller kemiska stridsmedel, och hur ser företagets organisation ut vid eventuella olyckor eller sabotage, undrar länsstyrelsen vidare.
Avslutningsvis vill länsstyrelsen att miljökonsekvensutredningen ska innehålla uppgifter om planerad driftstid för ledningen samt hur avveckling och återställning ska ske.
Även Högskolan på Gotland tänker lämna in ett remissvar, men det blir inte färdigt förrän nästa vecka.
Alla remissinstanser skulle egentligen i denna runda svara på hur de ser på eventuella svenska miljökonsekvenser från gasledningens dragning i andra länders vatten. Men nästan alla har uttryckt synpunkter om påverkan i den egna svenska ekonomiska zonen. Ansvarig på naturvårdsverket Inger Alness suckar lite.
Ännu en förfrågan
- Hela processen är väldigt råddig, men det gör ingenting. De flesta remissinsatserna kommer nu att få ännu en förfrågan, denna gång från företaget Nord Stream, om synpunkter på dragningen i svensk ekonomisk zon. Förmodligen kommer de flesta att skicka in samma svar.
Nord Stream vill ha dessa synpunkter för att ställa samman en miljökonsekvensbeskrivning. Den ska utgöra grund för den ansökan om att få lägga ned en gasledning, som företaget senare i år förväntas lämna in till den svenska regeringen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!