Stor ökning av unga förtidspensionärer
Antalet unga på Gotland som får aktivitetsersättning ökar dramatiskt. Nu är siffran rekordhög. - Den har stigit under tid, men en så stor ökning som skett de senaste två åren har vi inte sett tidigare. Den är alldeles för stor, säger en oroad Jerker Sjöberg, områdeschef vid Försäkringskassan Gotland.
Likt situationen på Gotland har försäkringskassan också svårt att sätta fingret på varför siffrorna är så höga över hela Sverige.- Jag vet inte om det är någon som vill sätta ner foten och säga att det beror på det ena eller det andra. Det är nog flera faktorer som spelar in, kommenterar Sjöberg.Dels menar han att arbetsmarknaden ställer högre krav idag, dels har sjukvården under de senaste åren blivit bättre på att ställa diagnoser på barn vilket gör att unga med problem blir mer synliga i den offentliga sektorn. En tredje faktor att räkna in är också att kraven på självförsörjning har ökat i samhället, tillskillnad från att många familjer tidigare stödde upp ekonomiskt. - Vi lever helt klart i ett samhälle som blivit mycket tuffare på senare år. Vi ska producera mera och vara duktiga i skolan, och i den jakten är det lätt att vissa människor blir utslagna, kommenterar Jerker Sjöberg och påpekar samtidigt att alla måste ta ett ansvar i den här frågan.Tar situationen på allvar
Den negativa utvecklingen är givetvis också mycket samhällsekonomiskt kostsam. De siffrorna som nu visas är framtagna i en undersökning gjord av försäkringskassan, som vill veta hur situationen ser ut och vilka åtgärder som behövs göras. Enligt Jerker Sjöberg är det viktigt att kartlägga vilken typ av problematik som de här personerna står inför, för att sedan kunna veta vilka åtgärder som motverkar att de blir beroende av socialförsäkringen för all framtid.På Gotland har ett sådant arbete redan startat, genom projektet MIS, myndigheter i samarbete.- Sedan ett och ett halvt år tillbaka har vi, tillsammans med skolan och socialtjänsten, tittat på vad vi gemensamt kan göra för den här gruppen unga. Vi har försökt kartlägga vilka insatser som måste göras och vad som kan göras redan under skoltiden. Frågan är: kan vi gå in tidigare än vad vi gör idag?
Beviljas till personer mellan 19-29 år om deras arbetsförmåga är varaktigt nedsatt eller nedsatt under en begränsad tid (minst ett år) med minst en fjärdedel. Arbetsförmågan måste vara minskad på grund av sjukdom eller annan nedsättning av den fysiska eller psykiska prestationsförmågan. Aktivitetsersättningen kallades tidigare för sjukpension. Ett beslut om ersättning omprövas vart tredje år. När en person som får aktivitetsersättning fyller 30 år övergår stödet i sjukersättning.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!