Stor ligghall <br> på Fårö

Gotlands största ligghall för lamm står nu klar på Fårö. Den finns hos Anna och Bertil Gabrielsson vid Lansa och rymmer 590 tackor.

Gotland2006-09-20 06:00
Målsättningen har varit att kunna ha alla gårdens 430 tackor hemmavid under ett tak istället för som hittills ha dem utspridda på tre ställen.
Ännu väntar man på foderborden innan allt är klart för inflyttning.
Det är en imponerande byggnad på drygt 1 500 kvadratmeter. Den är 54 meter lång och 28 meter bred. För att det inte skulle se ut som en stor plåtlada så blev det en hall med låga tillbyggen på båda sidor.
- Jag fick tips av en arkitekt att bryta av taket med ljusinsläpp, säger Bertil Gabrielsson. Då blev det inte ett enda stort tak.

Ny vagn
I 25 år har Gabrielssons haft lamm och för cirka tio år sen började Bertil fundera på ligghall. Men det gällde att köpa till mark också för att kunna bygga hemmavid. Det var inga problem att få köpa ett hektar som gränsade intill gården och där står nu den nya hallen.
Men marken sluttade och det blev mycket arbete med att gräva ur längst upp mot vägen och sen fylla upp längre ner.
- Där ligger 160 lastbilslass sten som kördes från Strå, säger Bertil och pekar mot nerändan av hallen. I botten är det sprängsten och sen finare uppåt.
Bygget har ändå gått fort.
- Skalet stod klart i maj, säger han. Stommen, som kom från Danmark, sattes upp på en och en halv dag.
Hallen har grusgolv och gårdens 430 tackor kommer ledigt att få plats i sitt nya hem, därtill kan besättningen ändå utökas. Ventilation sköts med öppen taknock och man räknar med att temperaturen skall hållas kring frostfritt.
Mixervagnen är också ny. Det är den enda i sitt slag i Sverige och den blandar kraftfoder och ensilage till lammen samt snittar fodret i lagom stora bitar. Det sköts via vagnens egen motor.
- Bitarna skall vara lika långa som lammets mule är bred, säger Bertil. Tidigare blev det mycket spill och större bitar. Nu blir det nästan inget spill när de äter. Och lammen vill ju ha samma mat dag efter dag.
Den nya vagnen kan även användas ute och dras då av en traktor och i den kan Bertil fjärrstyra givorna.
- Nu behövs bara en traktor, säger han. Annars måste man ha en traktor att driva foderblandaren med.
Mixervagnen kostar cirka 400 000 kronor och hallen har gått på 1,5 miljoner kronor.
Nu kan snart ligghallen tas i bruk. Tackorna kommer att lamma inomhus, de flesta i februari. I april skiljs de från ungarna. Tackorna kan då åter gå ut på det magra naturliga betet medan lammungarna är kvar på gården. I juni-juli, när efterfrågan är som störst, går de till slakt.
Nämnas bör att Sverige täcker bara 32 procent av det som konsumeras med inhemskt lammkött.

Ledare i Sverige
Bertil är sedan två år ordförande i Svenska Fåravelsförbundet och har även varit ordförande i Gotlands Fåravelsförening. Intresset för lamm går tillbaka till Bertils morfar Gunnar Broström, Friggards på Fårö. Där fick Bertil också de första spåren av kunskap inom näringen.
- Intresset har hoppat över en generation, säger Bertil. Nu är det mest jag och vår äldste son Niklas som jobbar med lammen. Han har gått Lövsta och är väldigt intresserad.
Familjen Gabrielsson har sin viktigaste och mest bråda tid på våren, både inom lammnäringen och inom Fårö Infocenter, som arrenderas av Föreningen Fårö Framtid. Bland annat har man hand om delar av bokningen av båtbiljetter.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om