Stor brist på deltids- brandmän på Gotland
Det råder brist på deltidsbrandmän på ön, räddningstjänsten behöver rekrytera minst 15 personer.Särskilt hoppas man på kvinnliga sökande, Gotland har nämligen bara en enda kvinnlig deltidsbrandman.
- Räddningstjänsten arbetar för medborgarnas trygghet och säkerhet och en del i detta är att vi har brandmän spridda över ön, säger Kjell Lydänge, chef för räddningsinsatsen på Gotland.
På de tre största deltidsbrandkårerna, i Hemse, Klintehamn och Slite, är bemanningen fem personer, varav ett befäl, på de mindre brandkårerna är man tre personer, varav ett befäl, men nu börjar man få svårt att få ihop folk och på vissa ställen har man tvingats skära ner på bemanningen.
Värst ser det ut i Slite, där man fått gå ner till en beredskap på tre personer samt befäl och i Klintehamn väntas uppsägningar.
- Det här är inget nytt problem och inget typiskt gotländskt problem, säger Kjell Lydänge.
100 brandmän behövs
Totalt behövs cirka 100 deltidsbrandmän på Gotland, i dagsläget saknas 15 personer och det är svårt att hitta nya deltidsbrandmän, framförallt som kan ha beredskap dagtid.
- Bland annat beror det på att många som vi har testat, inte uppfyllt våra krav på fysisk arbetsförmåga. Det har också med samhällsutvecklingen att göra. Förr bodde man på en ort och arbetade hos en stor arbetsgivare, ofta hela livet och sen gick man hem när arbetsskiftet var slut. Nu byter många jobb ofta, eller är egna företagare och åker kors och tvärs över ön och det innebär att i samhällena är det inte så mycket folk dagtid, säger Kjell Lydänge.
Det finns inga planer på att lägga ner någon av deltidsbrandkårerna, men bristen på brandmän kan innebära en försämring av verksamheten.
- Om vi inte lyckas rekrytera mer folk till deltidsbrandkårerna och om de stora brandkårerna inte kan ha kvar sin bemanning på fyra man plus befäl, så kan de till exempel inte gå in och rökdyka, säger Kjell Lydänge.
Därför drar räddningstjänsten nu igång en rekryteringskampanj och man kommer även att vända sig direkt till lämpliga kandidater.
- Framförallt hoppas vi att fler kvinnor ska söka till deltiden, det är trots allt 50 procent av befolkningen, men det finns väldigt få kvinnor i deltidsbrandkårerna, säger Kjell Lydänge.
På Gotland finns faktiskt bara en enda kvinnlig brandman, Åsa Larsson, som sedan ett och ett halvt år tillbaka arbetar vid deltidsbrandkåren i Burgsvik.
- Jag blev deltidare för att jag tycker att det är ett väldigt intressant arbete, spännande och mångsidigt, säger Åsa Larsson och nämner sitt intresse för människor som ytterligare en anledning.
- I bland är det väldigt fysiskt ansträngande, men det är inte alltid så att man måste ta i så man storknar. Rökdykning är det som är jobbigast, men det gör man inte så ofta.
För Åsa Larsson innebär hennes beredskap var fjärde vecka, ett tillskott på åtminstone 2 000 kronor i månaden, men den stora behållningen, enligt henne, är att få hjälpa andra människor.
- Även om det inte är någon större fara så märker man att folk slappnar av och blir trygga när vi kommer.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!