Stor besvikelse över jordbrukets EU-villkor

Aktuella nationella och internationella jordbruksfrågor stod på dagordningen vid ett möte på Lövsta på torsdagskvällen.
Det var lantbrukarnas länsförbund på Gotland, LRF, som inbjudit till en träff där alltid lika högaktuella förbundsordföranden Caroline Trapp var huvudattraktionen.

Gotland2003-10-03 04:00

Hon hade bjudits in för att berätta om förhandlingarna med regeringen om jordbrukets framtida villkor inom ramen för EU.
Låt oss först som sist konstatera den stora besvikelse som inte bara finns hos de gotländska lantbrukarna över jordbruksuppgörelsen.
Besvikelsen har ett kraftigt stöd även hos LRF centralt framgick det klart av Caroline Trapps anförande.
Lövstamötet hade lockat ett 100-tal lantbrukare från hela Gotland. De hälsades välkomna av länsförbundets ordförande Peter Olsson som berättade om det program som Caroline Trapp haft på Gotland under dagen, bland annat med besök i När och Rone. Han berättade även om Caroline Trapps insatser för att få upp betorna i Hablingbo, eller var det Havdhem.
<span class=MR>Finns inte längre</span>
Caroline Trapp klargjorde inledningsvis att svensk jordbrukspolitik inte längre finns. Det är EU som gäller och de svenska anpassningar som kan göras.
Besvikelsen över det resultat som kontakterna med regeringen gett gick inte att missta sig på. Ett resultat som till stor del präglas av svikna löften, enligt Caroline Trapp.
Som exempel nämndes löftet att bekämpningsmedelsskatten skulle återföras till forskningen.
­ Ett stor svek, sade hon.
Ytterligare energiskatter kommer att slå hårt och påverka jordbrukets villkor negativt.
Även om Göran Persson sagt att det svenska jordbruket skall ges möjlighet att konkurrera på villkor som är likvärdiga de som gäller i övriga Europa så finns det enligt LRF:s företrädare mycket som talar för att det inte blir så.
Ingen nedsättning av dieselskatten för de svenska jordbrukarna är sikte. Och kväveskatten är unik för Sverige. Återföringen av kväveskatten upphör för övrigt att gälla från och med nästa år.
Detta är faktorer som gör att det aldrig kan bli tal om konkurrens på lika villkor.
­ Jag kommer aldrig mer att säga att det finns givna löften, sade Caroline Trapp. Jag har inga illusioner längre.
Men det gäller att knalla på trots allt.
Vi tror inte på att blockera Stockholm. Det är en typ av protestinsatser som kanske passar bättre i andra länder.
<span class=MR>Mot regering och EU</span>
Ett klart tema för mötet på Lövsta var hur LRF-organisationen och de gotländska bönderna skall ¿arbeta mot regeringen och EU".
Caroline Trapps anförande varvades med arbete och diskussioner i mindre grupper. Därmed kom det fram en rad synpunkter som inte direkt tyder på att lantbruksnäringen med sina internationella företag är helt överens om tagen. Det blir allt svårare att framhäva de svenska värdena.
Arla är till exempel inte längre ett företag som framhåller det svenska.
Och vad finns det för svenskt med Swedish Meats.
Vi måste helt enkelt få fram ett märke som visar de svenska mervärdena, sade en talare.
Det påpekades också att om man inte har hemmamarknaden så har man ingen annan marknad heller.
­ Vår förmåga att dra åt samma håll är inte den allra bästa, sade Caroline Trapp. Och hänvisade till att det finns bättre exempel på sammanhållning i andra delar av Europa.
Besviken. Caroline Trapps besvikelse över de brutna löftena gick inte att ta fel på.
Företrädare. LRF:s företrädare Caroline Trapp och Peter Olsson.
Fullt. Länsförbundsordföranden Peter Olsson kunde hälsa ett hundratal intresserade välkomna till Lövsta.Foto: ROLF JÖNSSON
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om