Myndigheten har i dag beslutat att ett interimistiskt förbud ska gälla inom fastigheten som är på drygt 50 hektar.
Orsaken till beslutet är att SMA mineral AB är intresserade av att förvärva området för eventuell kalkbrytning.
– Det här är en fastighet som aldrig tidigare förit aktuell för kalkbrytning. Den berör inte heller den prövning som de har inne hos Mark- och miljödomstolen, säger Magnus Martinsson vid länsstyrelsen.
Både SMA och Nordkalk har ansökningar hos Mark- och miljödomstolen som kommer att prövas under våren.
Den aktuella fastigheten ägs av en privat markägare och enligt Magnus Martinsson har SMA försökt köpa området. Länsstyrelsen har varit i kontakt med SMA som uppgett att de är intresserade av att bryta kalk i området.
Beslutet kan innebära att markägaren inte kan sälja till SMA. Magnus Martinsson berättar att de även haft kontakt med markägaren.
-Bolaget får ju fundera på om man fortfarande är intresserad av att förvärva marken, annars har vi förklarat att vi är beredda att förvärva marken, säger Magnus Martinsson.
Han förklarar att länsstyrelsen förhandlat fram en köpeskilling med markägare och en lösning som ägaren godtagit. Om länsstyrelsen får köpa marken kommer det troligen att omvandlas till naturreservat.
Beslutet gäller i tre år och innebär ett förbud att:
- bebygga fastigheten
- dra fram mark- eller luftledningar
- anlägga vägar eller stigar
- göra markarbeten
- påverka vattenflöden
- avverka eller föra bort döda träd eller buskar
- tillföra växtnäringsämnen eller bekämpningsmedel
Länsstyrelsen påpekar i beslutet att området ingår i en nationalparksplan för Sverige. På uppdrag av Naturvårdsverket ska länstyrelsen säkerställa områdets naturvärden.
Den största delen av området består av skoglig nyckelbiotop, kalkhällmarker och våtmarker. På fastigheten ligger även större delen av Tvärlingsmyr som även sträcker sig in i Natura 2000-området.
Länsstyrelsen påpekar att myren ligger i ett komplex av våtmarker som utgör huvudtillflöden till Bäste träsk, Gotlands största sjö.
Området har även många ovanliga och hotade växter och djur. Bland annat häckar ängshök tillfälligt i Tvärlingsmyr.