"Stoppa bygget av fritidshus i Fide"
Stoppa bygget av fyra fritidshus på Bredkvie 1:36 I Fide.Det kräver Fide samfällighetsförening.
Stor gåta
- Det måste vara ett stort misstag att bygga hus i detta område. Beslutet är för oss en stor gåta, säger medlemmarna i samfälligheten som får stöd av flera myndigheter på Gotland.
Länsmuseet, länsstyrelsens naturvårdsenhet och skogsvårdsstyrelsen tycker alla det är olämpligt att tillåta hus i området. Statsarkitektkontorets tjänsteman rekommenderade också byggnadsnämnden att avstyrka ett positivt förhandsbesked till de fyra husen. Byggnadsnämndens au gick på samma linje medan byggnadsnämnden sedan sa ja. Två ledamöter reserverade sig.
Rödlistade arter
Länsmuseet sa nej och motiverade det med att området har Gotlands största sammanhängande lövskog. Där finns äldre bestånd av hassel, björk och ek som växer i stenblockssamlingar, det finns en värdefull krypogamflora, ett flertal rödlistade arter och signalarter. Området har stora ornitologiska värden. Länsmuseet säger också att området har ett stort kulturhistoriskt värde med oregelbundna åkrar från olika tidsperioder, ovanligt stor mängd odlingssten samt att tidigare fynd tyder på att det finns fler fornlämningar där.
Det är ett område med naturvärden av riksintresse, klassad som nyckelbiotop, ligger inom Gotlandskusten och ingår i Länsstyrelsens program för bevarande av natur- och kulturvärden i odlingslandskapet, av klass I med högsta bevarandevärde.
- En byggnation kommer påtagligt att skada de värden riksintresset avser att skydda, säger Länsmuseet som får stöd av länsstyrelsens naturvårdsenhet.
Skogsområdet anses ha mycket stor betydelse för floran och faunan. Här finns gamla askar och hasselbuskar och bjuder på en livsmiljö för ett stort antal insekter och även lavar, framgår av länsstyrelsens skrivelse.
Skogsvårdsstyrelsen påpekar också att det är ett av Gotlands mest värdefulla lövskogar med mycket höga biologiska värden.
Inte gängse rutiner
När samfälligheten för sent fått veta att byggnadsnämnden gett ett postivt förhandsbesked överklagade man till länsstyrelsen som avslog. Man går nu vidare till Länsrätten.
Enligt samfälligheten har inte handläggningen av ärendet följt gängse rutiner.
- Länsstyrelsens naturvårdsenhet har inte fått yttra sig innan beslutet om positivt förhandsbesked tog. Det framgår också att röjning och avverkning påbörjats i området utan samråd med naturvårdsenheten. Hur är detta möjligt, undrar Fide samfällighet.
Samfälligheten anser att beslutet är felaktigt och påpekar för länsrätten att en mängd mystiska misstag har begåtts i handläggningen av ärendet.
- Får man bygga mitt i en nyckelbiotop med fornlämningar, torde man kunna förvänta sig att få bygglov varhelst man önskar på Sudret. Hur ska man annars tolka beslutet, undrar samfälligheten.
Försäljning nödvändig
Fastighetsägaren hävdar att försäljningen av de fyra tomterna är nödvändigt för att bevara bygden för kommande generationer så som Länsmuseet säger i sin målsättning.
- Att bevara mark kräver konstant underhåll och kostar därmed pengar. Vi menar att avstyckningen av fyra tomter i det angivna området är det bästa alternativet för att nå det målet, säger ägarna Anders och Lena Pettersson som påpekar att nedläggning av jordbruk är ett större hot mot Länsmuseets mål.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!