Under lördagsmorgonen fick SOS Alarm samtal från boende i Västerhejde om en stark lukt av avlopp. Under lördagen har regionen försökt ta reda på vad som orsakat lukten.
Räddningschefen Lars Göran Uddholm säger till Helagotland vid 16-tiden på lördagen, att man har använt sig av uteslutningsmetoden för att komma fram till en teori om "stanken", som han själv väljer att kalla den.
– Vi har avfärdat att det skulle komma från avlopp men också att det skulle vara mer långväga, som från Finland eller Baltikum. Det sistnämnda upplever vi som osannolikt, något som sprids så långt bör blandas upp i den här kraftiga vinden som varit, säger han.
I stället handlar det troligtvis om bottensediment i havet som rörts upp av de starka vågorna, som sedan slagit mot stranden och kustremsan på västra sidan av ön. Då frigörs svavelväte som finns naturligt i sedimenten som en del av en förruttnelseprocess.
Under lördagen har det rapporterats om boende, inte bara i Visby, som känt en lukt av ruttna ägg, något som är typiskt för just svavelväte när det frigörs på det här sättet. Enligt Lars Göran Uddholm har lukten varit mest påtaglig vid Gotlands västra kust, från norr ända ned till strax söder om Klintehamn.
– På grund av den hårda vind som legat på, har lukten spridit sig ganska långt in över land.
Det som stärker teorin, är att man kunnat göra en koppling mellan hur det ser ut på havsbotten på de platser som lukten upplevts som mest intensiv, enligt Lars Göran Uddholm.
Svavelväte är en gas som tidigt känns på lukten, långt innan den blir farlig. Vid en kraftig exponering kan svavelväte orsaka medvetslöshet som kan medföra andningsstillestånd.
Men det som nu tycks ha skett längs med öns västra kust, är inget som utgör fara för människors eller djurs hälsa, försäkrar Lars Göran Uddholm:
– Den är inte farlig i den koncentrationen som är, säger han.
Även om regionen inte kan säga, med 100 procents säkerhet, att lukten beror på detta fenomen, kommer saken inte att utredas vidare.
– Vi gör inget mer, aktivt, kring detta. Och vi räknar med att när vinden avtar, avtar också lukten, säger Lars Göran Uddholm.