Stiftsjägmästaren går snart i pension

Göran Allard, stiftsjägmästare, håller på att rationalisera bort delar av sin tjänst. Han går i pension i juli i år. Tjänsten kommer sedan att tillsättas på halvtid.

Foto: Tommy Söderlund

Gotland2008-02-18 04:00
-Jag har gjort en utredning hur Visby förhåller sig till andra stift på bland annat skogssidan, säger Göran Allard. Det är med tanke på besparingar som tjänsten dras ner. Den halvtid som blir kvar är ungefär den del som jag arbetat med den kyrkliga skogen.
Förvaltningen av kyrkans skog på Gotland togs från årsskiftet över av Skogssällskapet Förvaltnings AB, som förvaltar över 500000 hektar svensk skog.
Det var den 1 november 1985, som Göran Allard tillträdde tjänsten i Visby stift.
-Jag och min fru Gunilla, som är gotländska,ville till ön, säger han. Men det var slumpen som gjorde att vänner till oss talade om att stiftet här annonserade efter ny stiftsjägmästare.
Då bodde familjen i Västerbotten. Göran var sedan mitten av 1970-talet avdelningsdirektör på Domänverket med bas i Umeå och familjen bodde några mil utanför i Vännäs.

Gotland lockade
-Jag trivdes väldigt bra, säger Göran, men tjänsten på Gotland lockade och Gunilla, som är sjuksköterska, fick också jobb här.
Under sina år som gotländsk stiftsjägmästare har den skogliga delen varit en stor och viktig bit av hans arbete.
-Kyrkan har cirka 7000 hektar gotländsk skog, säger han.
Hans jobb där har varit hela kedjan med plantering, skogsvård, avverkning, avtal med skogsentreprenörer med mera. Det är den delen som nu lagts över på Skogssällskapet Förvaltnings AB - till en början i ett tvåårigt avtal.
Under sina år som stiftsjägmästare här har Göran också ägnat sig mycket åt miljövård för skog och mark. Stiftet här var, tillsammans med Västerås, pionjär i början av 1990-talet.
-Då började vi jobba med skogscertifiering, säger Göran. Det och mina tidigare kontakter med andra länder gjorde att jag även här började intressera mig för internationella frågor.
Medan familjen Allard bodde i Västerbotten var de i Indien i två år.

Indienerfarenheter
-Då blev jag mer intresserad av vad som händer i andra länder, säger Göran. Så när kyrkfolk från Sverige åkte till Indien 1988 fick jag vara med tack vare mina Indienerfarenheter.
Sen har det blivit flera internationella konferenser och engagemang, bland annat genom FSC, Världsnaturfonden och ARC.
-För några år sen var jag i Japan tillsammans med några andra svenska representanter, säger Göran. Det gällde ett utbyte med Shintoreligionen.
I slutet av augusti i år höll Svenska kyrkan, ARC och Shintoreligionen konferens i Visby om tro, skogsbruk och miljö.
Då var Göran "spindelns i nätet" och egendomsnämnden var värd.
När Göran slutar hoppas han ändå kunna jobba vidare med skogscertifieringen och en del internationella engagemang. Han är också ordförande i Gotlands hembygdsförbunds ängskommitté.
-Kyrkan är en stor ängesägare, säger han. Den äger en fjärdedel av öns hävdade ängen.
FSC står för Forest Stewardship Council, som är en internationell organisation som främjar ett miljöanpassat socialt ansvarstagande och ekonomisk livskraftigt bruk av världens skogar. FSC är det enda globala certifieringssystemet för skog som har ett brett stöd av miljöorganisationer och andra frivilligorganisationer. Källa: FSC hemsida på Internet.
ARC betyder Alliance of religions and conservation.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om