Som bekant får Visby stift ingen ersättning i år, en bestraffning från kyrkokansliets sida för stiftets oegentligheter med ersättningen. Alla utgår ifrån att stiftet är tillbaka igen 2013 och den senaste tiden har arbetet med ansökningarna för pågått. Stiftskansliet har nyligen sammanställt församlingarnas önskemål och skickat dem vidare till länsstyrelsen.
Totalt rör det sig om projekt för drygt 100 miljoner kronor.
- Vi sökte totalt 82 miljoner kronor i ersättning för 2012. De projekten har flyttats fram till 2013 plus att det tillkommit några, berättar stiftsadjunkt Annika Hakalax.
Extra pengar
2013 kommer Svenska kyrkan att ha extra mycket kyrkoantikvarisk ersättning att fördela. Det finns en halv miljard kronor som ligger orörda eftersom man inte lyckats göra av med hela den kyrkoantikvariska ersättningen man får av staten. Av 460 miljoner kronor 2010 blev 136 miljoner liggande. Totalt har 489 miljoner kronor lagts på hög, och vid Svenska kyrkans kansli arbetar man nu med en plan för hur man ska portionera ut pengarna.
Nästa år ökas potten med kyrkoantikvarisk ersättning med 40 miljoner kronor till 500 miljoner kronor. 2014 lägger man till ännu mer och då kommer det att finnas 600 miljoner kronor att fördela mellan stiften.
Vid kyrkokansliet arbetar man för fullt med de nya riktlinjerna.
- Vi skickar dem på remiss till stift och länsstyrelser samt Riksantikvarieämbetet i januari eller februari, säger Cecilia Andersson vid kyrkokansliet.
Sänker kravet
Kravet på medfinansiering från församlingarna har varit den främsta anledningen till att pengar lagts på hög. Som det är nu får ersättningen bara användas till antikvariska merkostnader. Resten måste församlingen själv betala.
Nu ska reglerna ändras. I genomsnitt täcker den antikvariska ersättningen 48 procent av kostnaden. Med nya rekommendationer hoppas kyrkokansliet att nivån kan höjas till 60-70 procent.
På Gotland har dock den kyrkoantikvariska ersättningen under många år täckt hela projektkostnaden.
- Så är det med ansökningarna till 2013 också, säger Annika Hakalax.
Den modellen har inte varit ifrågasatt tidigare. Hur kyrkokansliet ställer sig i år står klart i juni.
Jämnare fördelning
I mars ska stiftet ha lämnat ansökningarna till 2013 och veckan innan midsommar väntas fördelningen mellan stiften bli klar.
I arbetet med nya riktlinjer ingår även att se över hur pengarna ska fördelas jämnare över landet. Det kan bli till nackdel för Visby stift som fått i särklass mest pengar de senaste åren.
För att mäta fördelningen använder Svenska kyrkan måttet kronor per kvadratmeter skyddad kyrka. Visby stift har fått 8 030 kronor medan Lunds stift som fått minst bara fått 1 290 kronor. Genomsnittet ligger på 2 211 kronor.