Stenblock spärrar vägen till badplatsen Blå lagunen vid Ar
Rejäla stenblock spärrar nu vägen vid Ar mot det vattenfyllda stenbrottet Blå lagunen.Något som fått områdets besökare att reagera starkt. Redan för flera år sedan stängdes en annan väg i området av med jordmassor.Resultatet nu har blivit att många i stället för att använda den befintliga vägen kör förbi stenspärren via en kort sväng i terrängen på burgmarken utanför vägen.Något som inte är tillåtet. Området ingår dessutom i naturrservatet Bäste träsk.
Tillsammans med ett andra numera vattenfyllt stenbrott utgör det påtagliga spår av den verksamhet som varit kopplad till Ahrs bruk som bedrev verksamhet i området till 1990.
Stenbrottet är beläget strax söder om forskningsstationen vid Ar i Fleringe. Men redan på 90-talet spärrades den närmsta vägen till brottet av.
<span class=MR>Trafikhinder</span>
Den passerar intill en fritidsfastighet som bebos av en statstjänsteman vilket medfört återkommande rykten om att avstängningarna är kopplade till vederbörandes önskan om minskad biltrafik nära fastigheten.
Utanför huset gick en truckväg upp till stenbrottet, den spärades av och då var det liv om det, berättar Gunnar Hammerin som har nära släkt i området.
I stället körde besökarna till badplatsen/stenbrottet via en närbelägen väg som korsar den tidigare avstängda.
Men sedan några veckor har också denna väg på länsstyrelsens uppdrag stängts av genom en rad stora stenblock och skyltar med "Trafikhinder".
Något som fått de som frekventerat vägen att se rött.
Där har varit väg sen hedenhös, den går ner till och ihop med stenkustvägen, konstaterar Gunnar Hammerin. I stället kör nu folk ut i gräset på burgen.
<span class=MR>Naturreservat</span>
Något som definitivt inte är tillåtet. Här har naturreservatet Bäste träsk gräns. Det bildades 2001 och är ett av Gotlands största reservat med träskets 665 hektar och drygt 800 hektar omgivande mark.
Enligt reservatsföreskrifterna heter det bland annat: "Inom reservatet är det förbjudet för allmänheten att föra motordrivet fordon utanför markerade vägar".
Gunnar Hammerin framhåller att vägen till det andra vattenfyllda stenbrottet inte spärrats av.
Där bor det ändå fastboende i närheten. Om det är dammet som är orsaken till avstängningen så kunde man väl binda dammet med salt eller liknande.
Läget just nu är således att den massiva stenblocksspärren fungerar som rundningsmärke för de som inte tvekar att bryta mot terrängkörningslagen några meter.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!