GotlandstillÀgget kommer att avvecklas, den har spelat ut sin roll.
Och Gotlands kommun, det vill sÀga region Gotland, kommer att fÄ ett större ansvar för gotlandstrafiken.
De tvÄ beskeden gavs idag efter ett heldagsmöte mellan kommun, lÀnsstyrelse, NÀingsdepartementet, Rikstrafiken och representater för TrafikrÄdet.
Leif Zetterberg, infrastrukturminister Ă
sa Torstenssons statssekreterare, gav beskedet: ingenting Àr bestÀmt om nÀsta trafikupphandling.
- Vi upplever att gotlandstrafiken idag fungerar vÀl. Vi har en samsyn hur viktig den Àr men vi vet ocksÄ att det kommer att krÀvas förÀndringar.
Konkret har parterna idag enats om tvÄ saker: att fortsÀtta trÀffas och att avveckla gotlandstillÀgget. GotlandstillÀgget Àr det kostandstillÀgg som drabbar alla transportföretag i Sverige som kör godstrafik till och frÄn Gotland. Det har varit en del av finansieringen av frjetrafiken, men det kommer under det hÀr Äret att börja avvecklas.
För mÄnga gotlÀnningar har gotlandstillÀgget i mÄnga Är varit ett irritationmoment, eftersom det indirekt talar om för alla andra svenskar att det Àr dyrt och krÄngligt med transporter till Gotland och att de dÀrför mÄste vara med och betala dyrare varor för gotlÀnningarnas skull.
Det finns ocksÄ en tydlig ambition att lÀgga större ansvar pÄ Gotlands kommun för trafiken. Men mycket Àr oklart, inte minst vad gÀller det ekonomiska ansvaret.
Det enda som bestÀmdes vid dagens möte Àr att det ska bildas en arbetsgrupp som ska diskutera saken vidare.
Den gruppen kommer att ledas av NÀringsdepartementet och Gotlands kommun. I gruppen ska ocksÄ Rikstrafiken ingÄ. Gruppen ska dels utreda ett eventuellt ökat trafikansvar för region Gotland (kommunen) och dels förutsÀttningarna för nÀsta trafikupphandling.
Eva Nypelius, kommunstyrelsens ordförande, tolkar dagens besked som en öppning för att sÀkra minst dagens kvalitetsnivÄ pÄ trafiken till och frÄn Gotland.
- Vi upplever att vi har en samsyn kring hur viktigt det Àr för Gotlands utveckling att det finns en god trafik hit.
Vad kommer att kunna tillföras?
- Det fÄr inte lÄsas fast vid dagens teknik, det finns möjligheter att gÄ vidare med ny miljövÀnligare teknik och vi Àr överens efter idag att det ska tas större hÀnsyn till det Àn vad som stÄr i Rikstrafikens rapport.
Men miljön dÄ?
- Vi tonar inte ned miljökraven, men vi öppnar för andra lösningar Àn vad som förs fram i Rikstrafikens tekniska studie, sÀger Leif Zetterberg.
-Rikstrafiken har fört fram sin version av vad som kan göras för miljön, men den hÀr diskussionen idag har visat att det finns fler infallsvinklar och mer att göra, fortsÀtter Leif Zetterberg.
Straxt efter mötet trÀffade helagotland.se nÄgra av deltagarna innan de skyndade vidare för helg, och det var ingen tvekan om att det var övervÀgande positiva tongÄngar.
Lena Celion (m) var nöjd:
- Det har varit en bra dag och en diskussion i en positiv anda.
Regiondirektör Bo Dahllöf var nöjd:
- Vi Àr klart intresserade av att ta ökat ansvar. Men bara om staten skjuter till pengarna.
Mats Jansson, utvecklingsdirektör pÄ Gotlands Turistförening, var ocksÄ han nöjd:
- Det kÀnns som att Ätminstone NÀringsdepartementet lyssnar pÄ oss.
En stark Äsikt som framfördes frÄn nÀringsdepartementets statssekreterare var kritik mot allt för starka tongÄngar i media. Enligt honom har regeringen aldrig haft nÄgon annan uppfattning Àn kommunledningens fulla stöd för fortsatt god trafik till och frÄn Gotland:
- Jag förstÄr inte de starka ord som framförts i vissa av Gotlands Medias ledare, jag förstÄr verkligen inte det. Ingenting Àr bestÀmt förrÀn det Àr bestÀmt, och det ÄterstÄr mycket innan ett underlag för trafikupphandling görs.
Eva Nypelius kontrade dock med att det Àr olyckligt att över huvud taget sÄ grundlÀggande vÀrden som dubbla fastlandshamnar ifrÄgasÀtts i ett dokument som Rikstrafikens rapport. UppmÀrksamheten det vÀckt skadar ju den ocksÄ.
Och hon fortsÀtter:
- Jag vill tacka alla gotlÀnningar för det starka engagemang som visats den gÄngna veckan. Den har varit fantastisk pÄ sÄ sÀtt den hÀr veckan. Och det kÀnns jÀttebra idag att vi har regeringens stöd. BÄde regeringens och gotlÀnningarnas.
Men vilka garantier finns idag för att det inte blir försÀmringar i trafiken?
- Garantin bestÄr i att vi Àr med i processen. Det kan hÀnda att vi mÄste anpassa trafiken vad gÀller Àndrade tidtabeller och annat, men vi Àr överens om att vi ska utgÄ frÄn den standard som trafiken har idag.
Vad betyder det konkret?
- Det betyder som jag ser det att vi har stöd för att det inte kommer att bli sÀmre standard pÄ trafiken Àn idag.
Klarar kommunen att ta ansvar för gotlandstrafiken?
- Det handlar om att vi i sÄ fall klarar ut finansieringen.