Staten kan tvingas gå in som färjeägare

Rikstrafiken ser en risk att inte heller få in några anbud på Gotlandstrafiken i kommande anbudsomgång även om förhoppningarna är goda att upphandlingen fungerar. Därför finns det som generaldirektör Staffan Widlert vid möte med Trafikantrådet på tisdagen kallade reservalternativet. Ett sådant alternativ skulle vara ett statligt ägande av färjetrafiken.

Gotland2006-09-06 06:00
I våras påbörjade Henrik Swahn en förstudie om statligt ägande och förklarade i går att det är möjligt och skulle kunna fungera.
Nu fortsätter han med en fördjupad utredning som skall vara klar i mitten av oktober.

Många och svåra frågor
Mötet på Trafikantrådet blev långt och enligt Rikstrafikens informationsansvarige Olof Lundvall var det många och svåra frågor som skulle besvaras.
I våras avbröts, som bekant, första upphandlingen, då inget rederi kom med anbud. Det var då som förslaget om en utredning om statligt ägande kom.
Henrik Swahn har i förstudien sett på den kostnadsmässiga delen och hur ett ägande skulle kunna genomföras. Ett förslag är Statens järnvägar medan däremot Vägverket inte har några erfarenhet av internationell trafik.
- Vidare måste man se på fartygstillgången, om nybyggen, leveranstider och priser, sade Henrik Swahn.
Han tar också upp att det kan vara svårt att få fram bästa tonnaget genast varför det under 1-1,5 år kan bli tal om ett tonnage och sedan därefter ett som är bättre med eventuellt nya fartyg. Tid från kontrakt till leverans på fartyg motsvarande Visby och Gotland är minst två år.
En beredningsprocess kan komma igång senast någon gång efter årsskiftet då man vet utgången av den upphandlingsomgång som Rikstrafiken gör under hösten. Anbudstiden kommer att pågå fram till julen och beslut tas nästa vår.
Den statliga utredningen fortsätter nu.
Staffan Widler nämnde också att nästa års tidtabell diskuterats med Trafikantrådet och att det är osannolikt att Rikstrafiken accepterar att ytterligare en båt sätts in i sommartrafiken nästa år.

Samuelsson ryter till
Beträffande ett eventuellt regeringsskifte efter valet trodde inte Staffan Widlert att det skulle påverka alternativet med statligt ägande framöver. Han framhöll att samtliga partier är med på andra lösningar om inte heller höstens upphandlingsomgång ger resultat.
Efter gårdagens möte påpekade landshövding Marianne Samuelsson att det är helt oacceptabelt med en svacka i den höga kvalitén på färjetrafiken som vi har idag.
- Vi kräver att kapaciteten på vår väg förblir som idag, sade hon efter mötet. Investeringar på turistsidan borde rimligen inte kunna begränsas av att det inte finns tillräckligt med transporter hit. Det är märkligt om vår väg skall begränsas.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om