"Starkt symbolvärde att Östersjöenheten blir kvar"

- Det finns ett starkt symbolvärde att ha Östersjöenheten kvar på Gotland.Det säger Sidas generaldirektör Anders Nordström.

Uppbyggnad. Patrik Rönnbäck leder verksamheten vid Swedest, som arbetar med hållbar utveckling ur många synvinklar. Först mot slutet av det här året är verksamheten fullt utbyggd.Foto: ROLF JÖNSSON

Uppbyggnad. Patrik Rönnbäck leder verksamheten vid Swedest, som arbetar med hållbar utveckling ur många synvinklar. Först mot slutet av det här året är verksamheten fullt utbyggd.Foto: ROLF JÖNSSON

Foto: Rolf Jönsson

Gotland2010-05-26 04:00
Visby
GA presenterade i går en ny utredning som föreslår att Östersjöenheten i Visby ska byta huvudman. Sida lämnar och i ställer tar Svenska institutet över, vilket öppnar för att flytta hela verksamheten.
- Utredningen är alldeles ny. När vi får den på remiss ska vi yttra oss, men i dagsläget har jag inga superåsikter, säger Anders Nordström.
Han poängterar dock, att verksamheten i Visby är en tillgång för Sida, och oavsett vem som ansvarar för den i framtiden tycker Anders Nordström att det finns ett värde i att vara kvar på Gotland.
- Det har betydelse vilken miljö man verkar i, och för Östersjöenheten är Gotland viktigt, tycker han.

Starkt koncept
Anders Nordström tycker att Östersjöenheten har ett starkt koncept, som andra ute i världen sneglat på.
- Man håller på att bygga upp en liknande organisation kring Victoriasjön i Afrika, berättar han.
Gotland har på senare tid fått en rad kontor med internationell verksamhet, finansierade av Sida. Förutom Östersjöenheten finns Swedest, enheten inom Högskolan på Gotland som arbetar med hållbar utveckling, ICLD (Internationellt centrum för lokal demokrati), samt Internationella programkontoret (IPK) som handlägger utbildningsprogram.
Vid ett seminarium i går redovisade kontoren hur långt de kommit i arbetet.
Swedest, som anställde sin sjunde medarbetare i förrgår, kommer inte att ha ett fullt utbyggt kontor förrän till årsskiftet. Men man har ändå hunnit med två större seminarier i Visby och även sjösatt ett program om hållbara städer. I samarbete med bland annat Högskolan på Gotlands spelutvecklare har man påbörjat arbetet med Urban planets, en webbplats där nya idéer inom hållbar utveckling ska presenteras på ett spännande projekt. Urban planets lanserades på världsutställningen i Shanghai i år.

I 20 länder
ICLD har projekt i 20 länder i Afrika, Asien och Östeuropa, och i dem ingår även 55 svenska kommuner, ett landsting, tre regionförbund och två kommunalförbund.
Maria Kaarto från IPK redogjorde för tre av kontorets program, men det var fullt tillräckligt för att trådarna skulle sträcka sig ut över hela världen.
Stefaan De Maecker och Robert Hall som redogjorde för verksamheten vid Östersjöenheten poängterade egennyttans värde. Att själv få ut något av ett projekt är en drivkraft för att delta. Det synsättet gäller även för de övriga kontorens verksamhet. Alla projekt utomlands och alla internationella nätverk som skapas bidrar till utvecklingen på många områden i Sverige.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om