Stark arbetsmarknad på ön
Högtrycket på arbetsmarknaden börjar klinga av, men fortfarande finns det ett sug efter arbetskraft på Gotland.YIT i Visby är ett av de mest expansiva företagen på ön. De har dubblerat personalstyrkan på ett drygt år och måste ta in folk från fastlandet för att klara uppdragen hos kunderna.
Foto: Fotograf saknas!
I Arbetsförmedlingens prognoser hade man hoppats på flera hundra nya jobb, men det blev bättre än så: 1 300 personer fler kom ut i arbete under året.
Jim Enström, som är utredare på Arbetsförmedlingen, är mitt uppe i arbetet med arbetsmarknadsprognosen för nästa år. Han tror inte att det kan bli samma utveckling framöver, men det ser fortsatt ljust ut.
- Jag vågar inte göra någon gissning om var vi kommer att landa. Vi passerade toppen under 2006, nu går det mot en utplaning, men arbetsmarknaden är fortfarande mycket stark.
Det finns mörka moln. I gårdagens GA kunde vi berätta om att kommunen kommer att minska antalet anställda med mer än 300 personer inom de närmaste tre åren. Och en stor arbetsgivare som Payex växer på andra håll, men inte i Visby. Men samtidigt finns det många andra företag som söker efter kompetens med ljus och lykta.
Personal från fastlandet
YIT i Visby har varit ett av Gotlands mest expansiva företag på senare tid. På ett och ett halvt år har YIT vuxit från 32 till 60 anställda. Företaget som jobbar med alla former av installationer i fastigheter har naturligtvis haft god hjälp av den rådande byggboomen.
Men man har också brutit ny mark genom att erbjuda full service till professionella fastighetsägare. Vid sidan av de hantverkare som företaget haft sedan tidigare har man nu också anställt administratörer och fastighetsskötare.
YIT:s omsättning har mer än fördubblats men hade det bara funnits personal så hade man kunnat vara ännu större. Det är svårt att få tag i rätt kompetens, tycker Anders Buskas, som är filialchef för YIT i Visby:
- Vi får hjälp av Arbetsförmedlingen, men det finns inte den kompetens som vi behöver. Under det senaste året har vi kontinuerligt haft mellan åtta och tio personer från andra delar av landet. Det blir dyrt. Vi har enorma hotellkostnader, berättar Anders Buskas.
IT utlokaliseras
Skatteverkets verksamhetsstöd har också expanderat i Visby. På knappt två år har 30 anställda blivit 45 och det stannar inte där. Skatteverket har beslutat att verksamhetsstödet ska utlokaliseras från Solna till kontor runt om i landet. Man räknar med att de mindre orterna har lättare för att behålla personalen genom IT-branschens konjunkturer än storstadsområdena.
- Inom två eller tre år ska vi vara åtminstone 60 personer i Visby, berättar Niclas Hansson, som är kontorsansvarig i Visby.
Hittills har det gått bra att rekrytera de systemutvecklare, testare och arkitekter som Skatteverket behöver, men Niclas Hansson är lite orolig för hur det ska gå framöver:
- Min önskan är att vår Högskola skulle kunna utbilda fler med den profil som vi söker. Det vore ju väldigt tråkigt om vi inte lyckades rekrytera den personal som vi kommer att behöva.
Liten blir stor
Imse Vimse är ett annat företag som är på frammarsch. Företaget säljer tygblöjor och andra mamma- och babyprodukter i ekologisk bomull och kunderna finns över hela världen. För ett par år sedan hade Imse Vimse fyra anställda. I dag är de sju. Och det kommer att behövas fler:
- Absolut! Vi har hemskt mycket att göra och vi kommer att behöva anställa. Just nu söker vi efter en produktionsplanerare med textilbakgrund, berättar Susanne Wiesand, som är säljare på Imse Vimse.
Anette Kahl började på Imse Vimse för några veckor sedan. Hon tar emot beställningar och skickar blöjor till hela världen:
- Jag som är ny här är förvånad över att kunderna finns i så många olika länder, säger Anette Kahl.
- Det är fantastiskt kul att jobba på ett företag som det går så bra för, tycker Susanne Wiesand.
Multikompetens
Många företag är alltså fortfarande mycket expansiva och det finns fler branscher som växer, berättar Jim Enström. Detaljhandeln utvecklas och besöksnäringen har stor framtidstro.
Men det finns också bekymmer. Med nya a-kasseregler kommer den gotländska arbetsmarknaden att möta nya problem. Nästa år kommer man bara att få deltidsstämpla 75 dagar i sträck.
- Det betyder att företagen måste tänka i nya banor för att få behålla deltidspersonal och säsongspersonal. På Gotland växer vi mycket inom områden där man inte har råd att ha folk anställda på heltid. Det krävs nya kreativa lösningar och jag märker att i dag frågar man i större utsträckning efter "multikompetenta" personer. Jobbar man som kock under sommaren så kan man kanske rusta upp anläggningen under övriga delar på året, berättar Jim Enström.
I december kommer nästa arbetsmarknadsprognos för Gotland att vara färdig.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!