Stafva till salu - kan styckas

Stafva gĂ„rd Ă€r till salu.En försĂ€ljning av hela anlĂ€ggningen Ă€r nu sista utvĂ€gen för att rĂ€dda det krisdrabbade företaget, bedömer Ă€garna. - Jag har ingen lust att förstöra allt med en konkurs, sĂ€ger Patrik von Corswant.

Stafva gÄrd kommer att bjudas ut till försÀljning. IntÀkterna frÄn bland annat osttillverkningen och nötdjursuppfödningen rÀcker inte för att betala skulderna till företagets leverantörer.

Stafva gÄrd kommer att bjudas ut till försÀljning. IntÀkterna frÄn bland annat osttillverkningen och nötdjursuppfödningen rÀcker inte för att betala skulderna till företagets leverantörer.

Foto: Foto: Gunnar Britse

Gotland2011-04-27 04:00

Stafva gÄrd i Barlingbo har pÄ senare Är frÀmst profilerat sig genom nötkött och egen osttillverkning. Produkterna sÀljs inte bara pÄ Gotland och fastlandet utan Àven utomlands, och företaget Àr ett vÀlkÀnt varumÀrke bland de gotlÀndska livsmedelsproducenterna.


Expanderat under tio Är
Företaget har expanderat ordentligt de senaste tio Ă„ren och gĂ„tt frĂ„n nĂ„gra fĂ„ anstĂ€llda till en personalstyrka pĂ„ sjutton personer. Bland satsningarna finns nya stallar för köttdjur och ett gĂ„rdsmejeri för tillsammans 50 miljoner kronor - men försĂ€ljningen har inte hĂ„llit samma tempo som investeringarna.

I ett försök att fÄ mer tid att marknadsföra gÄrdens varor lÀmnade Patrik von Corswant i höstas över vd-stolen till sin kusin Jacob von Corswant.

För nÀrvarande fattas omkring 15 miljoner kronor för att företaget ska gÄ med vinst, och nu tvingas Àgarna till drastiska ÄtgÀrder för att klara ekonomin.

- Vi kan inte hĂ„lla pĂ„ som vi gjort hittills, det funkar inte. Jag har leverantörer som ska ha betalt och de kan inte stĂ€lla upp och vara bank Ă„t oss i all oĂ€ndlighet. Jag hoppas att en försĂ€ljning ska göra sĂ„ att vi kan betala vĂ„ra skulder. NĂ€r alla andra utvĂ€gar Ă€r uttömda Ă„terstĂ„r nĂ„gra fĂ„, och det finns ingen anledning att förstöra en massa vĂ€rden med en konkurs, sĂ€ger Patrik von Corswant.


Femte generationen
GT kan i dag avslöja att gÄrden bjuds ut till försÀljning genom annonser i flera rikstÀckande tidningar pÄ fredag. Men Àgarna hade tÀnkt vÀnta till slutet av veckan med att berÀtta om sitt beslut.

- Jag hade planerat att informera personalen, kunderna och media pĂ„ torsdag, sĂ€ger Patrik von Corswant.

Han Àr femte generationen som driver gÄrden, och tillsammans med hustrun Inger har han inte bara investerat massor av pengar utan Àven ett orÀkneligt antal arbetstimmar i företaget.

Trots att en försÀljning kan betyda att familjen mÄste lÀmna gÄrden vÀljer Patrik von Corswant att se optimistiskt pÄ situationen, och han rÀknar med att Stafva gÄrd och varumÀrket ska leva vidare.

- Det beror pĂ„ vad intressenterna vill göra med gĂ„rden, men vi har ju inte investerat i nĂ„got som försvinner i tunn blĂ„ rök. Allt syns ju och gĂ„r att Ă€ta. Slutet pĂ„ den hĂ€r sagan Ă€r Ă€nnu inte skriven och det kan bli en spĂ€nnande utveckling. Det kommer en morgondag, men om vi kommer att driva gĂ„rden vidare tillsammans med nya Ă€gare eller om vi hamnar pĂ„ betraktarens bĂ€nk, det fĂ„r vi se.

Hur tÀnker du kring beslutet att sÀlja?

- Det Ă€r kluvet. Å ena sidan Ă€r det trĂ„kigt att det inte blev som vi tĂ€nkt, men man fĂ„r inte grĂ€va ner sig och tro att allt Ă€r förlorat. Vi gör en ost som folk tycker om och som nyligen lovordades av kronprinsessan. Samtidigt Ă€r det synd att det inte gĂ„tt lĂ€ttare Ă€n vad det gjort, sĂ„ hĂ€r lĂ„ngt i alla fall.


Priset Ànnu hemligt
Varken mÀklaren eller Patrik von Corswant vill Ànnu berÀtta hur mycket pengar man begÀr för Stafva gÄrd. Det Àr ocksÄ tÀnkbart att anlÀggningen styckas.

- Det kan bli sĂ„ att olika intressenter tar olika delar. Det beror pĂ„ viket gensvar vi fĂ„r, sĂ€ger han.

Stafva kommer att sÀljas genom förmedlaren SkÄnegÄrdar AB, och Ann Knutsson, vice vd, berÀttar varför de tog pÄ sig uppdraget.

- Vi tar oss an objekt i hela Sverige av varierande karaktĂ€r. Stafva gĂ„rd Ă€r en vĂ€ldigt fin och vacker gĂ„rd med ett intressant upplĂ€gg med mejeriet som en speciell inriktning.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!
LĂ€s mer om