Stafva gÄrd i Barlingbo har pÄ senare Är frÀmst profilerat sig genom nötkött och egen osttillverkning. Produkterna sÀljs inte bara pÄ Gotland och fastlandet utan Àven utomlands, och företaget Àr ett vÀlkÀnt varumÀrke bland de gotlÀndska livsmedelsproducenterna.
Expanderat under tio Är
Företaget har expanderat ordentligt de senaste tio Ären och gÄtt frÄn nÄgra fÄ anstÀllda till en personalstyrka pÄ sjutton personer. Bland satsningarna finns nya stallar för köttdjur och ett gÄrdsmejeri för tillsammans 50 miljoner kronor - men försÀljningen har inte hÄllit samma tempo som investeringarna.
I ett försök att fÄ mer tid att marknadsföra gÄrdens varor lÀmnade Patrik von Corswant i höstas över vd-stolen till sin kusin Jacob von Corswant.
För nÀrvarande fattas omkring 15 miljoner kronor för att företaget ska gÄ med vinst, och nu tvingas Àgarna till drastiska ÄtgÀrder för att klara ekonomin.
- Vi kan inte hÄlla pÄ som vi gjort hittills, det funkar inte. Jag har leverantörer som ska ha betalt och de kan inte stÀlla upp och vara bank Ät oss i all oÀndlighet. Jag hoppas att en försÀljning ska göra sÄ att vi kan betala vÄra skulder. NÀr alla andra utvÀgar Àr uttömda ÄterstÄr nÄgra fÄ, och det finns ingen anledning att förstöra en massa vÀrden med en konkurs, sÀger Patrik von Corswant.
Femte generationen
GT kan i dag avslöja att gÄrden bjuds ut till försÀljning genom annonser i flera rikstÀckande tidningar pÄ fredag. Men Àgarna hade tÀnkt vÀnta till slutet av veckan med att berÀtta om sitt beslut.
- Jag hade planerat att informera personalen, kunderna och media pÄ torsdag, sÀger Patrik von Corswant.
Han Àr femte generationen som driver gÄrden, och tillsammans med hustrun Inger har han inte bara investerat massor av pengar utan Àven ett orÀkneligt antal arbetstimmar i företaget.
Trots att en försÀljning kan betyda att familjen mÄste lÀmna gÄrden vÀljer Patrik von Corswant att se optimistiskt pÄ situationen, och han rÀknar med att Stafva gÄrd och varumÀrket ska leva vidare.
- Det beror pÄ vad intressenterna vill göra med gÄrden, men vi har ju inte investerat i nÄgot som försvinner i tunn blÄ rök. Allt syns ju och gÄr att Àta. Slutet pÄ den hÀr sagan Àr Ànnu inte skriven och det kan bli en spÀnnande utveckling. Det kommer en morgondag, men om vi kommer att driva gÄrden vidare tillsammans med nya Àgare eller om vi hamnar pÄ betraktarens bÀnk, det fÄr vi se.
Hur tÀnker du kring beslutet att sÀlja?
- Det Àr kluvet. à ena sidan Àr det trÄkigt att det inte blev som vi tÀnkt, men man fÄr inte grÀva ner sig och tro att allt Àr förlorat. Vi gör en ost som folk tycker om och som nyligen lovordades av kronprinsessan. Samtidigt Àr det synd att det inte gÄtt lÀttare Àn vad det gjort, sÄ hÀr lÄngt i alla fall.
Priset Ànnu hemligt
Varken mÀklaren eller Patrik von Corswant vill Ànnu berÀtta hur mycket pengar man begÀr för Stafva gÄrd. Det Àr ocksÄ tÀnkbart att anlÀggningen styckas.
- Det kan bli sÄ att olika intressenter tar olika delar. Det beror pÄ viket gensvar vi fÄr, sÀger han.
Stafva kommer att sÀljas genom förmedlaren SkÄnegÄrdar AB, och Ann Knutsson, vice vd, berÀttar varför de tog pÄ sig uppdraget.
- Vi tar oss an objekt i hela Sverige av varierande karaktÀr. Stafva gÄrd Àr en vÀldigt fin och vacker gÄrd med ett intressant upplÀgg med mejeriet som en speciell inriktning.